Фирма на 23 дни субсидирана от Калфин

  • 11 април 2016 07:58

  • 3220
  • 1
Фирма на 23 дни субсидирана от Калфин
© novini.bg

23 дни история са били достатъчни за русенска фирма, за да получи финансиране от Агенцията по заетостта по супербързия проект, финансиран от еврофондовете “Обучение и заетост”, съобщава "24 часа".

Близо 53 000 лв. ще вземе регистрираната на 2 март тази година русенска фирма “Артфешън дизайн”, показа проверка на в. “24 часа” в регистъра на одобрените проекти. Компанията е регистрирана с всякакъв предмет на дейност, който не е забранен от закона, но очевидно ще е студио за татуировки. Това поне става ясно от позициите за назначаване на безработни, които е обявила - татуист, чистачи, специалисти по спортни уреди.

На 25 март, 23 дни след регистрацията си, фирмата вече е успяла да подаде документите си за проекта “Обучение и заетост” и да получи финансиране за 10 работни места, като само за заплати на наетите субсидията ще е 53 000 лв.

Допълнително проектът ще плати и осигуровките на работниците.

“Артфешън дизайн” е регистрирана от русенеца Николай Милчев Ангелов. На негово име има още три фирми в Търговския регистър. И при трите почти не е развивана дейност, а основният им разход е плащане на заплата на управителя според публикуваните в Търговския регистър годишни финансови отчети. При “Артфешън дизайн” субсидираните по проекта “Обучение и заетост” 10 работни места са максималният брой за микропредприятие, каквото се води компанията.

Проектът, насочен към наемане на неграмотни безработни, изкарали на трудовата борса повече от година, и такива в предпенсионна възраст, стана скандално известен заради начина, по който бяха раздадени 8,1 млн. лв. субсидия от еврофондовете. Прозорецът за кандидатстването бе отворен реално само 2 часа, а субсидиите бяха давани на принципа “кой превари, той завари”, както признаха и от Агенцията по заетостта. Само за три дни след затваряне на поръчката агенцията пък успя да оцени 3721 предложения на фирми и да обяви 181, които ще бъдат субсидирани да назначат нови хора.

Схемата бе съобщена от засегнати бизнесмени пред “24 часа”. Вицепремиерът Ивайло КалфинИвайло Калфин Ивайло Георгиев Калфин е роден на 30 май 1964 г. в София. През 1983 година завършва 9-та Френска обаче обясни пред БНТ, че нямало никакви нередности в нея.

Русе е бил градът с най-бързите бизнесмени, показва регистърът на одобрените работодатели, публикуван от Агенцията по заетостта. Русенското бюро по труда е успяло да приеме документите на 5 местни компании, преди да бъде затворена процедурата. Тези пет фирми ще наемат почти 10% от субсидираните по схемата “Обучение и заетост” работници - според данните за одобрените проекти в Русе ще се финансират 122 места за безработни при общо одобрени по схемата 1225.

Последвайте канала на

Десислава Станева
3220 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.04.11 | 14:59

1
KLOUN

Добави коментар

Водещи новини