37% от първокласниците са затлъстели

  • 07 април 2016 14:59

  • 2612
  • 1
37% от първокласниците са затлъстели
© Getty Images/Guliver

За това предупреди диетологът Росица Тончева пред Дарик. По думите й страната ни се нарежда на 6-то място в Европа по брой деца с наднормено тегло.

Специалистът посочи, че основната причина за това е нездравословният модел на хранене и липсата на култура на българското общество в тази насока. „Имаме свръх висок прием на високо енергийни храни и напитки, съчетани с ниска физическа активност", коментира Тончева.

Специалистът подчерта, че ролята на родителите за изграждане на култура на хранене в децата е много важна. Здравословната закуска на подрастващите трябва да съдържа сложни въглехидрати като овесени ядки, фибри, зърнени продукти, които дават енергия на мозъчната дейност на мускулите, изброи диетологът. Вечерята трябва да е по-лека: салати, рибни и млечни продукти, защото те са важни за изграждане на костната система на подрастващите, допълни тя.

Според нея, масовото пропускането на закуската и не придържането към модела на хранене 5 пъти на ден, е много погрешно. Трябва да се прецизира много внимателно и избора на здравословни храни, каза още Тончева.


 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2612 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
К

2016.04.20 | 13:07

1
Да, но в Америка ли, къде видяхте затлъстели деца в БГ?

Добави коментар

Водещи новини