КЕВР с инструкция как да смените доставчика си на ток

  • 30 март 2016 06:29

  • 1466
  • 1
КЕВР с инструкция как да смените доставчика си на ток
© Novini.bg

Инструкция как да бъде сменен доставчикът на ток, включително и от битови потребители, публикува на сайта си Комисията за енергийно и водно регулиране. Тя влиза в действие от 1 април.

Стъпка по стъпка документът показва какво трябва да направи потребителят, за да напусне досегашния си търговец - "ЧЕЗ Електро България", "Енерго-Про Продажби" и "ЕВН България Електроснабдяване", с друг. Позволено е, ако не ви харесва новия доставчик, да се върнете при стария си краен снабдител.

Сменя се само търговецът на ток, електроразпределителните дружества на ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про" ще транспортират еленергията до клиента и си остават доставчици на мрежови услуги. Те са естествени монополисти за региона.

Компанията, което е администратор на смяната на доставчика на ток е електроразпределителното дружество в района, в който клиентът живее.

Смяната на доставчика започва с договор за комбинирани услуги. От КЕВР обясняват, че това е договор за доставка на ток и за мрежови услуги. Той ще позволи един път да си купите еленергията от новия търговец и пак на него да платите за пренос и достъп през мрежите. Търговецът пък ще превежда парите за мрежовите услуги на електроразпределителното дружество. Затова се изисква и търговецът да има рамков договор с ерепето. Ако липсва такъв рамков договор това е основание електроразпределителното дружество да прекрати процедурата по смяна на доставчика, пише "24 часа".

Клиентът, който иска да смени търговеца, подава заявление до електроразпределителното дружество. Това може да направи и бъдещият му доставчик, но срещу нотариално заверено пълномощно.

Заявлението може да бъде пуснато и онлайн, ако е подписано с електронен подпис. Електроразпределителното дружество няма право да изисква други допълнителни документи от клиента или новия доставчик.

То има 4 работни дни от датата на подаване на заявлението, за да извърши проверка на данните, които са в документа. Те, освен личните данни и координати на потребителя, са още - обектите, които ще се снабдяват, клиентски номер, абонатен номер /ИТН/, уникален идентификационен номер, тип стандартен товаров профил - дали е битов потребител, небитов, улично осветление и други. Образците на заявлението са публикувани на сайта на КЕВР.

Ако клиентът подаде за един и същ обект - апартамент, кафене, офис и т.н., повече от една промяна на дос*тавчика, ще му бъде отказано. Електроразпределителното дружество няма как да разбере коя точно иска клиентът. Ако потребителят е получил оферта за 100 лв. за мвтч и е подал заявление и в същия месец му дойде оферта за 90 лв. и пак подаде заявка за смяна в рамките на 1 месец, електроразпределителното дружество ще прекрати процедурата. Така че смяна на доставчика се прави само един път в месеца.

В срок от 3 работни дни ЕРП-то известява клиента, ако има неточности и непълноти. Ако не бъдат отстранени, процедурата пак се прекратява.

Настоящият доставчик има 2 работни дни след като е бил уведомен, че клиент го напуска, да издаде служебно и да предостави на ерепето удостоверение, че напускащият няма просрочени задължения.

Пак за 2 работни дни настоящия и новият търговец потвърждават или правят мотивирано възражение срещу смяната. Ако няма възражения, приема се, че тя е потвърдена. Ако има възражение, ЕРП-то в срок от 1 работен ден информира заявителя. Ако за един ден пък той не отстрани причината за възражението, то смяната се прекратява.

Ако не е постъпило възражение, смяната се прави до 3 работни дни преди началото на месеца, преди да започне доставката на ток от новия търговец.

2 дни преди началото на месеца, от който се сменя доставчика, ЕРП-о предоставя информация до стария и новия, че смяната е извършена.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1466 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Важно!

2016.04.04 | 18:22

1
Хора за нищо на света не ходете да работите на Елените обл. Бургас. На Елените не плащат, там ще бъдете нищожества и на всичкото отгоре ще работите без пари! Настаняват те в общежитие без никакви условия за живеене! Отношението е като към животни!

Добави коментар

Водещи новини