От юли КЕВР ще намали добавката "Задължение към обществото"

  • 22 март 2016 13:43

  • 1539
  • 3
От юли КЕВР ще намали добавката "Задължение към обществото"
© Novini.bg

От юли Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ ще намали добавката "Задължение към обществото", стана ясно от коментарите на председателя на регулаторната комисия Иван Иванов пред журналисти. Той участва в два енергийни форума в столичния "София хотел Балкан".

Това, което обмисляме, но то ще се случи на 30 юни, е намаляване на добавката "Задължение към обществото", която е елемент от общите сметки за ток, каза Иван Иванов. Следим как се движат цените на природния газ и в края на юни ще получим отговор на въпроса с колко ще бъде намалението, добави той. Председателят на КЕВР се ангажира още добавката да стане "прозрачна".

В отговор на въпроси за предстоящото поевтиняване на природния газ от началото на април с 23 на сто /каквото е предложението на "Булгаргаз"/ и евентуалното му отражение върху цените на парното, Иван Иванов не се ангажира с конкретни стойности, но отбеляза, че в София потребителите плащат с 18,93 на сто по-ниски сметки, отколкото през миналата година.

"Топлофикациите произвеждат освен топлинна и високоефективна електрическа енергия, която продават на високи преференциални цени. В продължение на повече от пет години, когато цената на природния газ нарастваше, за да бъдат задържани цените на топлинната енергия, регулаторът увеличаваше добавката към цената на високоефективната електроенергия и тази преференциална цена беше плащана от всички български потребители на ток. Сега, когато цената на природния газ върви надолу, е моментът, когато това изкривяване на цените трябва да бъде преодоляно. Това означава, че много сериозно намаляваме добавката, която се дава на топлофикациите за производството на високоефективна електроенергия. Имаме съвсем ясно основание и това е, че досега тя имаше изключително високи нива", каза Иван Иванов, цитиран от БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1539 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
ее

2016.06.01 | 19:56

3
тази добавка е пълна измишльотина. не знам как е възможно нечий мозък изобщо да я "роди". идиотски начин да се събират пари, без основание. в друга държава такова нещо изобщо няма да се узакони. по този начин плащаме тока, който циганите крадат и тъй като не могат да се справят с тях и не могат да си вземат парите, ние ще плащаме
бобо

2016.06.01 | 19:55

2
Добавката е простотия - А ЦЯЛАТА КОМИСИЯ Е ЗА ЗАТВОРА .ТЯ НЕ РАБОТИ - САМО БЮРОКРАТИ ВЗИМАТ ГОЛЕМИ ЗАПЛАТИ.
Важно!

2016.03.28 | 11:04

1
Хора за нищо на света не ходете да работите на Елените обл. Бургас. На Елените не плащат, там ще бъдете нищожества и на всичкото отгоре ще работите без пари! Настаняват те в общежитие без никакви условия за живеене! Отношението е като към животни!

Добави коментар

Водещи новини