Прегазено на пешеходна пътека момиче се оказа виновно за смъртта си

  • 29 март 2016 07:07

  • 7976
  • 30
Прегазено на пешеходна пътека момиче се оказа виновно за смъртта си
© Булфото

Решение на Върховния касационен съд, с което бе намалена присъдата на моторист, убил непълнолетно момиче на пешеходна пътека през 2011 г., предизвика масово възмущение. Причината е, че Лора Казанлиева бе обявена от магистратите за съпричинител на инцидента, защото не се е огледала, преди да стъпи на зебрата.

По тази причина ВКС намали наказанието на Диян Станчев, който е карал мотора си с 87.9 км/ч при позволени 50 км/ч в града и на място, където е имало пешеходна пътека. Въпреки това съдът приема, че Казанлиева има вина за смъртта си. В решението им пише, че момичето е нарушило Закона за движение по пътищата, като не се е огледало.

След удара, при който загина Лора, започна дълга съдебна сага. Първоначално Станчев призна вината си и се споразумя за 2-годишна условна присъда. Година по-късно ВКС върна делото за ново гледане. Последва отново условно наказание, но делото бе върнато за ново гледане. Третия път Станчев бе осъден на 2 години и 6 месеца затвор, а решението беше потвърдено от апелативния съд. С последното си решение ВКС намали присъдата с 6 месеца и му отне шофьорската книжка за 4 години.

Тримата съдии са се разделили двама срещу един. "Налице е съпричиняване, тъй като пострадалата, без да се огледа, е предприела пресичане, като не се е съобразила с разстоянието до приближаващото пътно превозно средство и неговата скорост на движение и е попаднала в опасната зона за спиране. На пешеходеца не е предоставено правото да не държи сметка за приближаващите превозни средства", пише в решението на Лада Паунова и Даниела Атанасова. Те са цитирали и решение на Върховния съд от 1977 г., според което предимството на пешеходците е "абсолютно по своето съдържание, но относително по своя ефект", тоест, когато безопасността им е застрашена, те са длъжни да не се възползват от него на всяка цена, пише "Сега".

Съдия Севдалин Мавров е написал особено мнение. "Възприетото в случая, че Казанлиева е съпричинила вредоносния резултат, е житейски нелогично и противоречи на духа на Закона за движение по пътищата. Не може да се изисква от пешеходците вярна преценка за всички характеристики на приближаващи МПС, които могат да рефлектират върху спирането им преди пешеходната пътека", смята той.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
7976 30

Свързани новини

Коментари 30

Добави коментар

2016.04.20 | 21:56

30
ВСЕКИ водач на МПС трябва да се движи с такава скорост, която да му позволи сигурно спиране преди пешеходната пътека т.е. все едно му предстои да пресече път с предимство за пешеходци, а от изложеното е видно че този се е движил с несъобразена скорост, която не му позволява да спре.И всякакви теории по поведението на пешеходеца тук са напълно излишни...
СПАС

2016.04.20 | 21:55

29
Пожелавам на Лада Паунова и Даниела Атанасова да имат деца и да им ги убият на пешеходна пътека. Пред очите им. И да осъдят убиеца на 6м и глоба.

2016.04.20 | 21:32

28
Боже, това не е истина. Българио Майко мила, на къде вървиш. Боже слезни и си прибери вересиите, защото не останаха хора в тая държава, освен цигани и мутри.
Дедо Гиц

2016.03.30 | 16:14

27
Не се притеснявайте, Димитър Гугов е гей и няма деца, така, че не му пука за чуждите.

2016.03.30 | 13:54

26
Това са поредните абсурди. Първо доказано е че децата не могат да преценят пътната обстановка и могат да оценят едва 20% от реално случващото се!!!! След това как е доказано, че не се е огледала???? И имайки предвид горното едва ли могла да разбере дали мотора се е движил с 50 или 80???? След това има 30 км превишение в градски условия, инцидент на зебра??? Как спят тези съдии, как могат да са в "мир" със съзнанието си, или те нямат такова. Редно е да има начин да носят отговорност за лъжливите си решения.

2016.03.30 | 13:53

25
АЛО НОВИНИ, защо махнахте тази новина от началната си страница. От всички глупости, това е най-важното, да се види колко е "добра" нашаат съдебна система. Или на никой не му е изгодно. Така ли ви наредиха???
???

2016.03.30 | 13:53

24
Какво се възмущавате? Ходите като замаяни и после чудите защо се случват такива неща. Не оправдавам моториста, даже за предумишлено трябва да ги съдят в подобни случаи, но съм имал куп случаи, в които се мятат пред колата без да се огледат и в такива случаи с 40 е трудно да спра, а с повече ако съм не ми се мисли. Така, че вместо да обвинявате съда, започнете сами да се пазите, защото друг няма да го направи.
оня

2016.03.30 | 13:52

23
дайте та станем и да ги изколим тия изверги, съдии прокурори, адвокати всички.
pfhaha

2016.03.30 | 13:52

22
Е това е безобразие вече, тя е виновна че не се е огледала. Ми то пък и тъпия моторист също не се е огледал дали има хора на пешеходната, какво да кажем за него. Да не говорим, че за него важи правилото с по-голяма сила защото а) е пешеходна, където пешеходец има предимство и б) ако стане инцидент, животът на моториста не е застрашен колкото на пешеходеца. И наказанието е само 2 години.
Ай стига бе

2016.03.30 | 13:52

21
Не така бе! Съдът е честен. Съдът е безпристрастен. Съдия подкуп не взема. ... Нали.... Тя е виновна разбира се. Какво от това, че оня е карал с 80 в града и на пешеходната пътека. Нямаше ли ограничение 30 за пешеходните пътеки. Едно се питам: каква щеше да е присъдата, ако беше убил детето на съдията? Да се попита и съдията. Но това не може да стане, защото той подкупи не взема. Е за това няма да има скоро България. Всеки свесен се маха, за да няма вземане даване с властта и най-вече със съдебната. Да стоят тук и да прибират подкупи от циганите и мутрите. Те са компания за тях. Свестните деца - на вън.

Добави коментар

Водещи новини