НЗОК да покрива лекарствата за високо кръвно, настоява Москов

  • 22 март 2016 18:00

  • 2646
  • 1
НЗОК да покрива лекарствата за високо кръвно, настоява Москов
©

Министърът на здравеопазването Петър Москов предложи лекарствата, които се взимат за високо кръвно налягане, да се покрият напълно от НЗОК.

Към момента се заплаща между 25 и 50% от цената на медикаментите. Идеята те да станат безплатни за нуждаещите се от тях пациенти.

Москов мотивирал искането си с целите на Националната здравна стратегия, според която до 2020 г. трябвало да се подобри достъпът на българите до лекарства, съобщава Дарик. Медикаментите за високо кръвно не са скъпи и цените на повечето от тях варират между 2 лв. и 20 лв. Според здравните власти обаче въпросната диагноза засяга над 200 000 българи.

Предложението на министъра е отправено към Националния съвет по цените на лекарствата, но все още не е ясно дали ще бъде прието.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2646 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
хайде бе

2016.03.22 | 21:32

1
Този евтин популизъм не може да измие от лицето на Москов позора на лукавството с приравняването на болните хора с престъпници, чрез рекетьорско налагане на изискване за даване на пръстови отпечатъци за да получиш, каквато и да е здравна помощ, срещу парите, които си давал за вноски десетки години. Това означава, че хората с достойнство ще бъдат принудени да ползват частна медицинска помощ, цените на която са непосилни за честните хора, а качеството на тези "медицински магазинчета" с размера на лавки, си е направо съмнително - нямат достатъчен капацитет и периметър. Това ли цели Москов?

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини