Бургаски лекари спасиха родилка и бебето й

  • 18 март 2016 11:55

  • 4089
  • 0
Бургаски лекари спасиха родилка и бебето й
©

Лекари в Бургас спасиха живота на родилка и бебето й. 32-годишната жена била с цветна бременност до 18-20 г.с. Още при първия преглед се установява тотална плацента превия, изцяло покриваща отвора на матката. С многократни прокървявания, родилката е хоспитализирана нееднократно в Отделението по патологична бременност на МБАЛ „Дева Мария”.

В края на 26 г.с. постъпва в болницата с обилно кървене, вследствие на една трета отлепена плацента. Въпреки тежкото й състояние, началникът на Родилно отделение д-р Валентин Ирмов взема решение да не се прибягва веднага до секцио, а с помощта на консервативно лечение да се направи опит за увеличаване на гестационната възраст на плода.

Терапията се оказва успешна и продължава близо две седмици. Проведена е костикостероидна профилактика на родилката за белодробна зрялост на плода. Но в 28 г.с. окоплодният мехур се пука преждевременно през отлепената част на плацентата, което налага спешно родоразрешение. Бебето се ражда с тегло 950 грама и ръст 33 см.

След проведена кардио-пулмонална реанимация от лекарите неонатолози в родилна зала, то е преведено в интензивен сектор на Неонатологичното отделение, поставено е в кувьоз, на апаратна вентилация. Осигурен е централен венозен път и е започнато комплексно лечение. При клинични и морфологични данни за тежка незрялост и недоносеност, и наличие на дихателна недостатъчност, бебето изгражда болест на хиалинните мембрани. Инсуфлиран е сърфактант.

В следващите дни, екипът на Неонатологично отделение провежда комплексна терапия, включваща тотално парентерално хранене, антибиотично лечение, имунно модулираща терапия, корекция на анемия и тромбоцитопения. На десето денонощие, малката Сема е с добри хемодинамични показатели, с овладяна инфекция и стабилно качва на тегло.  Първите часове след раждането са не по-малко рискови за майката. Плацентата е навлязла в цервикалния канал, а неотлепената част е прораснала в мускулатурата на матката, т.нар. плацента акрета, която в повечето случаи завършва с хистеректомия (отстраняване на матката).

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4089 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини