Прогнозите за цените на тока и парното са добри, обяви шефът на КЕВР

  • 25 февруари 2016 19:12

  • 1301
  • 2
Прогнозите за цените на тока и парното са добри, обяви шефът на КЕВР
©

Преди 5 г. имаше подобна идея, но тя приключи безславно. Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ председателят на КЕВР Иван Иванов по повод предложението да има международно разследване дали има картел на пазара на горива у нас.

Сега, поради силно променената обстановка и наличието на нов играч на пазара, който доказа, че може да се печели, дори след като свали цените с 30%, считам, че Комисията за защита на конкуренцията има отговорност да излезе с решение дали има картелно споразумние и дали има злоупотреба с монополно положение от страна на "Лукойл", заяви Иванов.

Българските потребители на течни горива са ощетени от неразумно високите им цени. Преди облагането с акциз цените на горивата са едни от най-високите в Европа. Това го казва и Европейската комисия. Големият проблем е собствеността върху данъчните складове. Около 80% от тях са собственост на "Лукойл". Освен това процедурата за откриване на данъчни складове е изключително тромава, обясни шефът на КЕВР.

Той коментира и темата за цените на тока и работата на енергийната борса. Когато регулаторът работи в обществен интерес, цените придобиват реални стойности. Причина за тази тенденция е намаляването на цената на природния газ през последните месеци. Още от 1 април ще има намаление на цената на природния газ с 20%, ще има и второ намаление от 30 юни. Цените трябва да бъдат определяни от 1 юли, а не от 1 април, за да се предпази потребителят от ценови колебания. Ще се произнесем с решение за цените на електроенергията на 1 юли и мисля, че новините ще бъдат добри за българските потребители, посочи Иван Иванов.

Той уточни, че от 1 април битовите потребители могат да излязат на свободния пазар на електроенергия, като подчерта, че това не е задължително за тях.

Енергийната борса работи по един перфектен начин. КЕВР ежедневно наблюдава търговията там. Няма никакви данни за злоупотреби и манипулации, а търговците се увеличават. Не се оправдаха и мрачните прогнози, че цената на електроенергията ще скочи с 40% след като борсата започне работа. Напротив, цената намалява, коментира Иванов.

Прогнозите за цените на топлинната енергия, на електроенергията и природния газ са добри за потребителите, добави той.

Топлофикационните дружества ще бъдат принудени да преструктурират фактурите си по разбираем за хората начин. Ще определим и пределна цена за услугата "дялово разпределение". Важно е да се разбере, че в България трябва да тръгне подмяна на вертикалните щрангове с хоризонтални. Така за сградна инсталация хората ще плащат 1/6 от това, което плащат сега, каза още Иван Иванов.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1301 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2016.04.25 | 10:28

2
Костовистки ИЗРОД !!! защитаващ монополите Боклук продажен

2016.04.25 | 10:28

1
naroda da se vdiga na Bund i da gi i3metem

Добави коментар

Водещи новини