Австрия предложи на Германия също да определи своя квота за мигранти

  • 23 февруари 2016 21:37

  • 1739
  • 0
Австрия предложи на Германия също да определи своя квота за мигранти
© Getty Images/Guliver

Австрия, която бе разкритикувана от германски министър, че пропуска твърде много мигранти към Германия, предложи на Берлин също да определи своя квота бежанци, предаде Франс прес.

"Германия трябва да реши какво число я устройва", заяви австрийският канцлер социалдемократ Вернер Файман пред журналисти във Виена, като даде да се разбере, че Австрия ще се съобрази с решението на съседката си.

Вчера германският вътрешен министър Томас де Мезиер изрази съжаление, че Австрия приема да пуска по 3200 души на ден транзитно към Германия и обвини Виена, че така товари допълнително Германия.

Австрийският вицеканцлер консерватор Райнхолд Митерленер видя в това противоречие в изказванията на германското правителство, тъй като канцлерката Ангела Меркел отказва да ограничи броя на бежанците в Германия и с това кара другите европейски страни да понесат товара на това решение, отбелязва АФП, цитирана от БТА.

В петък Австрия въведе ежедневни квоти за допускане на бежанци на територията си - по 80 бежанци, които се установяват в страната, и по 3200 души, които преминават транзитно към други държави.

Малката алпийска република прие през 2015 г. 90 000 бежанци, което е 1 процент от населението й, и реши, че тази година няма да приеме повече от 37 500 бежанци.

Това съобщение на Виена предизвика ефект на доминото с ограничителни мерки в балканските страни, през които преминават бежанците на път към Австрия. То бе разкритикувано от ЕС, който днес заяви, че има риск от хуманитарна криза.

Австрийският канцлер обаче подчерта, че взетите от правителството му мерки са само резервен план поради липсата на действия от ЕС. "Не може ЕС да се държи все едно нищо не става до австрийската граница, а после да иска да мъмри Австрия", заяви Вернер Файман.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1739 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини