Всички младежи минават на отчет в армията

  • 23 февруари 2016 20:04

  • 17142
  • 51
Всички младежи минават на отчет в армията
© Булфото

Армията ще води на военен отчет младежи, които не са ходили в казармата след отмяната на наборната военна служба. Министерството на отбраната (МО) е подготвило промени в Закона за резерва, които предвиждат задължително мъжете между 18 и 32 години да бъдат зачислени във военните окръжия.

Така от Министерство на обраната се надяват да попълнят резерва за военно време, който става все по-малък след въвеждането на професионалната армия. Това става ясно от съобщение на МО за готвените промени, пише "Сега".

Самите промени все още обаче не са публикувани. След премахването на наборната служба в резерва се зачисляваха само мъжете, които са минали казарма, и бившите военни. С професионализацията на армията бяха отменени и военните комисии, на които се явяваха всяка година момчетата в гимназията. Така няколко поколения не бяха зачислени в окръжията и реално във военно време е невъзможно да бъдат мобилизирани. С промените военните целят да попълнят именно този законов вакуум.

Предлагат всички пълнолетни момчета да се вписват в запаса на армията "Мотив за това е обстоятелството, че с отпадането на наборната военна служба възможностите за попълване на въоръжените сили във военно време са силно ограничени. Това води до необходимост от определяне на по-широк кръг от български граждани, които трябва да се водят на отчет и да се извикват във военно време за военна подготовка за защита на отечеството", мотивират се от МО.

Засега не е ясно как точно се завеждат на военен отчет младежите - дали това ще става само по служебен път, или всеки ще има задължение да подава някакъв документ за регистрация във военното окръжие. По всяка вероятност ще се избере вторият вариант, тъй като на военните ще са необходими данни, които само младежите знаят - образование, здравословно състояние, местоживеене, професионални умения и т.н.

Не е ясно какво ще се случи и с младежите, които живеят и учат в чужбина. През последните години стотици хиляди младежи не само отидоха да учат зад граница, но и много от тях останаха да живеят и работят там. Не на последно място не е ясно и дали ще се провежда обучение на новите запасняци, тъй като те не са ходили в казармата. По идея на ГЕРБ беше възстановено военното обучение, но сега то е доброволно. През последните години обаче все по-често се чуват гласове към връщане на казармата. Те се увеличиха с нарастване на броя на конфликтите около нас.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
17142 51

Свързани новини

Коментари 51

Добави коментар
Наблюдател

2016.04.24 | 17:48

51
Брей, големи военолюбци имало. Били служили по 3 години. И по десет да сте служили, проблемът си е ваш. Аз нямам намерение да си губя времето с простотии. А и не мисля да умират за тази паплач, която ни управлява. Това е разликата между новото и старото поколение, което му се промиваше мозъка години наред.
Без значение

2016.03.09 | 10:53

50
Тея хора луди ли са, на фона на какво искат това??? Преди години виждах смисъл да браня държавата, семейството си, народа, но вече няма смисъл - кого да браня циганите, които първи ще избягат или ще ни продадат или убият, или политиците и всички властници (били те местни или не) включително мнимата ни интелегенция - която съществува само на хартия, лакоми до ненасита прасета! Семейството ми я е тук, я е прогонено в някоя чужда страна. Предпочитам да се махна от тук да браня някой, който брани мен, защото никой в тая проклета от бога държава не ще да помисли за народа и тя ще загине както 2-рото бългаско царство - раздирана от кавги, двуличност, лукавство, разединение и продажност държава. Жал ми е за хората загинали, за да може тая измет днес да живее "свободна". Вече на нищо не се учудвам, за нищо не мечтая и не се мая!!!

2016.02.26 | 15:21

20
ще браниш еврейските банки и крадените пари на Доган Пеевски и тн
БЪЛГАРИЯ

2016.03.09 | 10:53

49
КАК НЕ ИСКАТЕ? ще воювате или пандиз или разтрел, избирайте, на ЕВРОАТЛАНТИЦИТЕ ИМ ТРЯБВА ПУШЕЧНО МЕСО да им сваршите една работа ... НИЩО ЛИЧНО, ПРОСТО БИЗНЕС :)
гост

2016.03.09 | 10:52

47
Кой те пита искаш или не искаш ,знаеш ли какво значи трибунал и десцип-мамини синчета не искали хахахаха!!!
ведфгревввяя

2016.03.09 | 10:53

48
Има ако те докопат. Ще разберете и в трибуналите и в десципите какво значи цялата основа да ти е прогнила и никой да не е с вас. Безмозъчен си точно като военен. 99% от хората които си мислиш че ще ти воюват по свирката са готови да ти разбият носа само като чуят за мобилизация ти плашиш с трибунали и десципи. Ако е парична глоба или затвор ще си го излежа ама на фронт няма да ходя. Ако е смъртно наказание ще отида ама ще разстрелям не врага а наще. Как ти звучи това г-н военен? Ако въобще се стигне до наказания че най-малкото няма толкова затвори и трибунали да съдят масата която ще се надигне.

2016.03.09 | 10:50

45
На кравария й трябва пушечно месо, ама не искат да е краварско, а местно.
ТАЛМУДА

2016.03.09 | 10:50

46
искат Православни Хритстияни да се избиват едни други от изключително значение за Сатаната е мислещтите и вярвящи в Христос първи да бъдат унищожени - най добре е като се избият помежду си
Никога срещу Русия

2016.03.09 | 10:49

43
Ако се стигне дотам да ни мобилизират и дадат оръжие - първо зестрелвам всички американски педали наоколо, след това британците, и най-накрая ако още мога всички натовски войници, накрая преките ми командири!
Светлин Методиев - Атака лумпен

2016.03.09 | 10:49

44
Ние българите никога не сме били против Русия! Тя винаги е срещу нас!

2016.03.09 | 10:46

41
Властта се е наплашила от народен бунт и иска да ни противопостави един друг чрез гражданска война
ми да

2016.03.09 | 10:47

42
Гузен негонен (все още) бяга.

2016.03.05 | 22:14

39
Ей педали брей,за това не само жените ви,а и вас трябва да оправяме,инженери ми били не знам си какви били......боклуци сте нищо друго не сте.Няма как цял живот да изкарате с букварите,все трябва да хванете и оръжие някога в мизерния ви безсмислен живот,а не само да ме държите за оная работа.

2016.03.05 | 22:14

40
В името на кого трябва да хванем оръжие? Да се бием за каузата на мутрите и третополовите от ес ли? Ти си абсолютно ненормален! Ако хвана оръжие, то ще е за да освободя народа си от кърлежите политици, дето издевателстват над нас повече от четвърт век!
ТОЙ БЕШЕ ПРАВ

2016.02.27 | 22:22

38
ПЪРВО МИ НАПРАВЕТЕ ЕДНА СВИРКА С ДЪЛБОКО ГЪРЛО ПОСЛЕ ЩЕ ВИ СЕ РАЗПИША ЗА ОТЧЕТА .ММКЕЙ ???
национал-социалист

2016.02.27 | 22:22

37
И за кой да се разписвам? Аз на чужди сили не служа,когато се развее свастика пред всички казарми тогава ме търсете

Добави коментар

Водещи новини