Референдумът за бъдещето на Великобритания в ЕС ще е на 23 юни

  • 20 февруари 2016 14:53

  • 2192
  • 13
Референдумът за бъдещето на Великобритания в ЕС ще е на 23 юни
© GettyImages

Великобритания ще проведе исторически референдум за членството на страната в Европейския съюз на 23 юни (четвъртък) 2016 година.

Това обяви премиерът на Обединеното кралство Дейвид КамерънДейвид КамерънДейвид Камерън - политик и премиер на Великобритания от 2010 до 2016 г. Роден в Лондон на 9 октомври 1966 г. на пресконференция на „Даунинг стрийт” 10 след извънредна среща на кабинета във връзка с постигнатото с Брюксел споразумение за реформиране на ЕС тази нощ.

Британският кабинет се съгласи да препоръча Великобритания да остане в реформиран ЕС, отбеляза Камерън в „Туитър” минути преди да насрочи дата за националното допитване.

На краткия брифинг премиерът изтъкна, че въпросът е дали Обединеното кралство „ще бъде по-безопасно, по-силно или по-добро в реформирана Европа или навън само”.

Според него страната ще се справя по-добре с престъпленията и тероризма, ако стане в ЕС.

Трябва да вземем едно от най-големите решения в живота си – дали искаме да останем в ЕС или да напуснем, каза той, допълвайки, че става въпрос за работни места, финансова сигурност и как да си сътрудничим, за да запазим Великобритания силна.

„Не обичам Брюксел. Обичам Великобритания. Аз съм първият, който заявява, че има много начини Европа да се подобри”, убеден е той.

Министрите от кабинета на премиера ще имат пълна свобода да избират към кой лагер да се присъединят – дали към евроскептиците или поддръжниците Великобритания да остане в ЕС.

Вчера правосъдният министър Майкъл Гоув, близък приятел и съюзник на Камерън, обяви, че ще води кампания за напускане на съюза.

След обявяването на датата за референдум „Дейли телеграф” пусна часовник, измерващ оставащото време до допитването: 123 дни, 11 часа и вече по-малко от 10 минути, пише news.bg.

Предоставеният от ЕС “специален статут” на Великобритания след повече от 30-часов маратон се разглежда от Лондон като победа в реформирането на Общността, докато експерти смятат, че това ще помогне за задълбочаване евроинтеграцията на Стария континент.

Преди сделката Обединеното кралство се ползваше със „специални правомощия” - така наречените opt-outs, които позволяват на страната да отказва участие в някои европейски политики, в областта на икономическите и валутни политики; участие в Шенгенската зона; Хартата на основните права в ЕС и в областта на свободата, сигурността и правосъдието.

Премиерът Дейвид КамерънДейвид КамерънДейвид Камерън - политик и премиер на Великобритания от 2010 до 2016 г. Роден в Лондон на 9 октомври 1966 г. беше принуден да направи значителни отстъпки в областта на социалните плащания и конкретно детските надбавки за деца на мигранти след повече от 30-часови обсъждания. След бурен протест от страна на лидери от Източна Европа Камерън се съгласи да отложи с няколко години ограничаването на детските надбавки. Той същи така се съгласи „аварийната спирачка” за социалните помощи за мигрантите да бъде за период от 7 години, а не както настояваше за 13 години. Обаче британският лидер успя да извоюва страната му сама да решава дали да участва в „по-тесен съюз” в ЕС и значителна защита на Лондонското сити.

Ключовите точки от споразумението са:

„Аварийна спирачка” при отпускането на социални помощи за чуждестранни работници във Великобритания за 4 години, когато бъде отчетено „изключително” ниво на миграция. Великобритания ще може да се възползва от „спирачката” 7 години;

Детските надбавки за деца на мигранти от ЕС, които обаче не живеят с родителите си на Острова, ще бъдат индексирани на базата на разходите на живот в родната им страна – ще се прилага само за новопристигнали и от 2020 година за 34 хиляди мигранти, които са подали документи за такива помощи;

Поправки в основополагащите договори на ЕС, които ще позволят Великобритания да не участва в по-тесен съюз, което означава, че Обединеното кралство „не може никога да бъде принудено да участва в политическа интеграция”;

Възможност Великобритания да предприема извънредни мерки за защита на Лондонското сити, да спира британски фирми да бъдат принуждавани да се местят в Европа, а също така британският бизнес няма да бъде „дискриминиран” заради това, че е извън еврозоната. Страните извън еврозоната могат да поискат дебат сред страните членки на ЕС за „проблем” със законодателството, свързано с валутния съюз, макар че те няма да имат право на вето.

Ако на запланувания във Великобритания референдум за бъдещето членство на страната в ЕС повечето британци гласуват за напускане на Общността, споразумението няма да влезе в сила и отпада.

Тази нощ председателят на Европейския съвет Доналд Туск обяви, че споразумението е прието единодушно от всички 28 страни членки.

„Дълбоко вярвам, че Великобритания се нуждае от Европа и Европа се нуждае от Великобритания. Но крайното решение е в ръцете на британския народ”, каза той.

Германският канцлер Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се обяви, че страната й може да използва механизма за спиране на социалните помощи за работници от съюза, ако социалната система е пренатоварена.

Според Меркел лидерите са постигнали справедлив компромис. От думите й стана ясно, че все още няма дата кога промените ще бъдат въведени в европейските договори.

Шефът на Европейската комисия Жан-Клод ЮнкерЖан-Клод ЮнкерЖан-Клод Юнкер е люксембургски политик. Жан-Клод Юнкер е роден на 9 декември 1954 година в градчето изтъкна, че сделката е справедлива за Великобритания и другите държави.

Споразумението не увеличава пукнатините в нашия съюз, а създава мостове, смята той.

Полският премиер Беата Шидло смята, че споразумението е добра новина за Европа.

Финансовият министър на Великобритания Джордж Озборн е убеден, че Камерън е постигнал „страхотно споразумение”.

Последвайте канала на

Novini.bg
2192 13

Свързани новини

Коментари 13

Добави коментар
EUSSR

2016.03.10 | 00:43

12
Прави са британците. При перспективата за членство в ЕС на ФРБ (Фашистка Република Бандерия) и ТРТ (Терористична Република Турция), както и възможността в ЕС да навлязат милиони африканци, те избират да напуснат и това е правилен избор. Така се лишават от възможността да наблюдават по улиците си фашизоидни бандеровци, кюрдски терористи с турски паспорти и новите мюсюлмани които като видят сама жена на улицата я мислят за проститутка.

2016.03.10 | 00:44

13
ПОДКРЕПЯМ! ВЕРНО Е!

2016.02.24 | 11:42

11
СЪС И БЕЗ НЕГО БРИТАНИЯ ЗАТЪВА

2016.02.24 | 01:14

8
Затъва ти гъза.
Хаха Баба Меркел ще реве

2016.02.22 | 16:07

5
Англия напусне ли ЕС няма да има ЕС. Британския паунд прави еврото стабилна валутна единица селяци. И по добре да няма ес а до пухльото дето плюе руснаците. Хамериканско мекотело. Руснаците мила моя скъпа нямат външен дълг. Путин 2008 го плати и то не в какво да е а в злато. Така че айде бий чертата и си тегли въжето. Промит мозък!!!!

2016.02.24 | 11:41

10
До госта. Ти или си ненормален, или си ненормален със заплата от кравария. Айде Англия да напусне ЕС, па да видиме какво ще стане с текезесето краварско ЕС. Дреме им на англичаните! С ЕС ще стане като с бивша Югославия, като с Украйна и т.н. За това ревеш и ти и останалите третополови от ткзс-то, начело с Меркел. ДА ИЗЛИЗАТ АНГЛИЧАНИТЕ, много се застояха и само губят от това, както и ние!

2016.02.22 | 16:07

6
хахаха англия напусне ли ЕС ще фалира, еврото ги крепи, а остане ли в ЕС ще се подчинява

2016.02.24 | 11:39

9
англия в ЕС - европейска провинция, англия без ЕС - островно КНДР

2016.02.22 | 16:07

4
Много си умен бе, ... Англия и всяка една страна без ЕС ще е много добре!

2016.02.21 | 21:05

1
Англичаните искат да напуснат ЕС за да станат руска губерния. хахахаа

2016.02.22 | 16:08

7
Може, важи!

2016.02.22 | 16:06

3
ЕВРОЗОНАТА ЩЕ СЕ РАЗВИВА ЗА РАЗЛИКА ОТ ЛОНДОНЗОНАТА.

2016.02.22 | 16:06

2
Излезе ли от ЕС лирата пада на дъното. 1 рубла 10 лири.

Добави коментар

Водещи новини