10 000 европейци загиват всяка година при природни бедствия

  • 17 ноември 2011 22:16

  • 2922
  • 1
10 000 европейци загиват всяка година при природни бедствия
©

За последните 10 години в Европа в резултат на природни бедствия са загинали 100 000 души. Това съобщи еврокомисарят по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи Кристалина ГеоргиеваКристалина ГеоргиеваКристалина Иванова Георгиева е родена на 13 август 1953 година в София. Средното си образование.

Тя участва в среща, посветена на подписването споразумение между ЕС и САЩ за сътрудничество в областта на преодоляването на последиците от природните стихии. В срещата участва и представител на департамента по вътрешната сигурност на САЩ.

Наводненията в ЕС остават първостепенна заплаха, понеже причиняват над половината от щетите от природните стихии, които за посочения период възлизат на 150 милиарда евро, отбеляза Георгиева.

Тя уточни, че в следващата бюджетна рамка на Общността за периода 20014-2020 г. основната част от средствата се насочва към справянето с най-характерните за региона бедствия. Засега се подготвяме за предизвикателствата, които можем да посрещнем, но не и за немислимото, посочи комисарят.

Тя препоръча допълнително проучване на възможностите за обмяна на опит в използваните методи за преодоляване на последиците от бедствията и определи като голям напредък заложеното в споразумението трансатлантическо сътрудничество, благодарение на което европейски специалисти ще участват в учения на американските си колеги, а американците ще гостуват в Европа по същия повод.

Последвайте канала на

БТА
2922 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
sportnamedicina.com

2011.11.18 | 00:45

1
ако сте спортист и имате нужда от ортези, протектори и предпазно облекло www.sportnamedicina.com

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини