Цацаров поиска имунитета на депутат от ГЕРБ и се оплака от баването на екстрадицията на Цветан Васил

  • 09 февруари 2016 10:26

  • 4768
  • 9
Цацаров поиска имунитета на депутат от ГЕРБ и се оплака от баването на екстрадицията на Цветан Васил
© Булфото (архив)

Днес главният прокурор Сотир ЦацаровСотир Цацаров Сотир Цацаров е роден на 28 септември 1966 г. в гр. Пловдив. Средното си образование завършва в внесе в Народното събрание искане за снемане имунитета на народния представител от ПП ГЕРБ Иван Миховски, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Искането е във връзка с проверка на Софийска градска прокуратура за причиняване на средна телесна повреда по непредпазливост при пътнотранспортно произшествие. Събраните в хода на проверката данни сочат, че народният представител Миховски е осъществил състава на престъпление по транспорта - престъпление по чл. 343, ал. 1, б. „Б“, вр. чл. 342, ал. 1 от НК.

На 2 октомври 2015 г. около 19.50 часа в град Троян по ул. „Васил Левски“ Иван Миховски управлявал л.а. „Мерцедес С 350“ с посока на движение от центъра на населеното място към гр. Ловеч. По същото време в гр. Троян, по ул. „Св. Св. Кирил и Методий“ се движила пешеходката М. Т. Достигайки кръстовището между ул. „Св. Св. Кирил и Методий“ и ул. „Васил Левски“, М.Т. предприела пресичане на пътното платно на ул. „Васил Левски“. Движейки се с несъобразена скорост, Миховски блъснал с предната лява част на автомобила си пешеходката М. Т. По този начин народният представител причинил по непредпазливост средна телесна повреда на пострадалата, изразяваща се във фрактура на горно и долно рамо на дясно пубисна кост, довело до трайно затруднение на долните крайници за срок около 3-4 месеца.

Иван Миховски бил изпробван за употреба на алкохол с техническо средство - дрегер „Алкотест“, който отчел положителен резултат, а именно 0,48 промила на хиляда. На Иван Миховски е съставен aкт за установяване на административно нарушение от 02.10.2015 г. за нарушение на чл. 116 от Закона за движение по пътищата. Актът е подписан от Миховски без възражения. Законова пречка за наказателното преследване на Иван Миховски е обстоятелството, че към настоящия момент същият е народен представител в 43-то Народно събрание и в това си качество се ползва с имунитет.

Главният прокурор е сезирал Народното събрание на Република България, тъй като съгласно чл. 70, ал.1 от Конституцията в тези случаи Парламентът е органът, който може да даде разрешение за възбуждане и провеждане на наказателно преследване за извършеното от народния представител престъпление от общ характер – чл. 343, ал. 1, б. „Б“, вр. чл. 342, ал. 1 от НК.

Народният представител от ГЕРБ Иван Миховски ще подаде писмено заявление за съгласие по смисъла на чл. 70, ал. 2 от Конституцията на Република България за снемане на имунитета му на народен представител в 43-тото Народно събрание. Това съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ. Действията на народния представител Миховски са в следствие на искане на главния прокурор Сотир ЦацаровСотир Цацаров Сотир Цацаров е роден на 28 септември 1966 г. в гр. Пловдив. Средното си образование завършва в от днес. С този си акт Иван Миховски заявява своето желание за незабавно изясняване на всички обстоятелства по случая от страна на компетентните органи.

Стана ясно още, че Сотир ЦацаровСотир Цацаров Сотир Цацаров е роден на 28 септември 1966 г. в гр. Пловдив. Средното си образование завършва в е отправил искане до Генералния секретариат на Съвета на Европа и до Европейския комитет по проблемите на престъпността за спешно разглеждане на информация за възникнали трудности във връзка с приложението на Европейската конвенция за екстрадиция ( ЕКЕ) по повод екстрадицията на Цветан Василев от Република Сърбия в Република България. Това съобщиха от прокуратурата.

Предметът на искането е свързан с приложението на чл.18 ал.1 от ЕКЕ, а именно задължението на замолената страна да уведомява молещата страна относно решението си за екстрадиция на обвиняемо или осъдено лице. Поводът е липсата на конкретен отговор повече от 1 година и 4 месеца на молба за екстрадиция, както и липсата на конкретен отговор повече от 8 месеца на допълнителна молба за екстрадиция на Цветан Василев, намиращ се на територията на Република Сърбия, въпреки направените запитвания за това до министъра на правосъдието на Република Сърбия. С молба от 18.09.2014 г. до министъра на правосъдието на Република Сърбия главният прокурор е поискал компетентните съдебни власти на Република Сърбия да предадат на българските съдебни власти българския гражданин Цветан Василев, за да бъде разследван за престъпления по чл.203 ал.1 вр.чл.201 вр.чл.20 ал.3 вр. ал.1 от НК по досъдебно производство на Софийска градска прокуратура. Горепосочената молба за екстрадиция на Цветан Василев е изпратена по дипломатически път с нота от 22.09.2014 г. на българското посолство в Белград. По тази молба все още прокуратурата няма отговор от Министерството на правосъдието на Република Сърбия относно решението на компетентните сръбски власти дали допускат или отказват екстрадицията на българския гражданин Цветан Василев. На 21.05.2015 г. главният прокурор е изпратил допълнителна молба до Министъра на правосъдието на Република Сърбия относно екстрадицията на Цветан Василев. В допълнителната молба, в която изрично е посочено, че все още няма отговор на първоначалната такава, е поискана екстрадицията на същия български гражданин и за още едно престъпление-такова по чл.219 ал.4 вр. ал.3 вр. ал.1 вр.чл.20 ал.3 вр. ал.1 от НК. В допълнителната молба за екстрадиция от 21.05.2015 г. отново са описани допълнително установените факти, въз основа на които се основава допълнителното искане, като са приложени всички необходими документи, ведно с превод на документите на сръбски език. На 25.05.2015 г. допълнителната молба за екстрадиция на Цветан Василев е изпратена на Министерството на правосъдието на Република България, а на 28.05.2015 г. с нота е предадена на Министерството на външните работи на Република Сърбия. След изпращането на допълнителната молба за екстрадиция на Цветан Василев до сръбските власти, от сръбска страна не е получен никакъв отговор, както на основната молба за екстрадицията на лицето от Република Сърбия, така и на допълнителната молба от 21.05.2015 г.

Поради това с напомнително писмо от 24.11.2015 г., изпратено чрез българското Министерство на правосъдието до Министерството на правосъдието на Република Сърбия, главният прокурор е поискал на основание чл.18 ал.1 от Европейската конвенция за екстрадиция информация постановил ли е сръбският съд решение за екстрадицията на Цветан Василев, както по първоначалната, така и по допълнителната молба. „Липсата на отговор от страна на сръбските власти по настоящия конкретен случай при наличието на напомнителна кореспонденция за това, в един нетрадиционно дълъг, надхвърлящ по наша преценка разумните срокове за произнасяне по молба за екстрадиция, на фона на традиционно добрите професионални контакти със сръбските власти, ме мотивират да отправя към Вас настоящото искане, в съответствие с чл.3 от посочените по-горе процедурни правила, за бъде инициирана в спешен порядък процедурата на разрешаване в дух на приятелство на възникналите затруднения по приложението на чл.18 ал.1 от Европейската конвенция за екстрадиция, подписана в Париж на 13.12.1957 г.“ е посочено още в искането на главния прокурор. До сръбските съдебни власти са изпратени и още две молби за правна помощ, касаещи призоваване на Цветан Василев.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
4768 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар

2016.03.09 | 13:49

8
ДАЖЕ ПРЕЗ КОМУНИСТИЧЕСКО БЪЛГАРИЯ НЯМАЛО ПО-ВЕЧЕ ЗАВИСИМ ОТ ДРУГИ ПРОКУРОР КАТО ЦАЦАРОВ
бай Благой

2016.03.09 | 13:49

9
...По комунистическо такива неща просто не се чуваха - нямаше електронни медии, а вестниците, радиото и телевизията си мълчаха за "подвизите" на "другарите"!
Зори

2016.02.09 | 22:31

7
То това бавене си е 2 години...
ВАЖНО!

2016.02.09 | 18:34

6
Хора за нищо на света не ходете да работите на Елените обл. Бургас. На Елените не плащат, там ще бъдете нищожества и на всичкото отгоре ще работите без пари! Настаняват те в общежитие без никакви условия за живеене! Отношението е като към животни!
До Бай Благой

2016.02.09 | 14:44

5
Дай благой ли си баба гинка ли си безнам само знам, че тогава е нямало толкова убийства грабежи и изнасилвания. Мутри в парламента некадърници и псевдо боклуджави американски таргетчета на работа та въшко скрий се и върви поцуцаи от мама още мляко да говориш
Копърка

2016.02.09 | 13:54

4
Не може да бъде. Не вярвам на ушите си. В сряда не беше ли на оперативка при Боко. Не ти дърпа ушите. Послушник такъв.
ZASHTO KURVA BOIKO DOGAN GO PORI ???

2016.02.09 | 13:34

3
BOIKOOOOOOOOOOOOO TURSKA PAZAVROOOOOOOOOO

2016.02.09 | 13:28

2
БРАВО ЦАЦАРОВ! НЕКА МУЧАТ ГЕРБЕРАСТИТЕ!

2016.02.09 | 13:12

1
Svinqta CACA -ima li pi6ka toq tlust vampir,ako nqkoi moje da mi odgovori molq-blagodarq predvatitelno

Добави коментар

Водещи новини