Пчелите събират повече цветен прашец, когато усещат, че ще вали

  • 04 февруари 2016 16:31

  • 1966
  • 0
Пчелите събират повече цветен прашец, когато усещат, че ще вали
©

Прочутите с трудолюбието си пчели работят повече, когато има изгледи следващият ден да е дъждовен, пише New Scientist. Това са установили Си-Дзян Хъ и колегите му от Аграрния университет в Нанчан в китайската провинция Дзянси, които са поставили устройства за радиочестотна идентификация (RFID) на 300 пчели работници от три кошера. Учените са наблюдавали движението на пчелите през деня - кога напускат кошера, колко дълго са навън и кога се връщат обратно, пише "Фокус".

Екипът е открил, че насекомите прекарват повече време извън кошера и приключват работа по-късно, когато следващият ден е дъждовен. Изглежда пчелите реагират на промени във влажността, температурата и атмосферното налягане, които предшестват дъждовни бури.

Откритието е изненадващо, тъй като пчелите не би трябвало да се нуждаят от допълнителни запаси за дъждовни дни, казва Джен Робинсън, експерт по пчелите от Илинойския университет в САЩ. Робинсън отбелязва, че екипът на Хъ е проследил пчелите за период от само 34 дена, така че е възможно други фактори, като времето на цъфтеж на цветята, да са повлияли на поведението им.

Ако китайските изследователи са прави, откритието ще разшири познанията ни за това как и защо медоносните пчели събират храна, добавя Робинсън. Това от своя страна ще помогне да се управлява въздействието на климатичните промени и човешката дейност върху пчелите, които са най-важните опрашващи насекоми за планетата.

Последвайте канала на

Novini.bg
1966 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини