Топлото време стресира пчелите

  • 18 ноември 2015 08:42

  • 1564
  • 2
Топлото време стресира пчелите
©

Топлото ноемврийско време с много слънце след студения и дъждовен октомври побърка флората и фауната. Пчелите се държат като полудели, разказва пред в. "Всеки ден" производител на мед от Видинско.

Зимният живот на медоноските си има строги закони. А когато на практика не могат да се зазимят, както е сега, можело да се стигне до страшен мор по пчелните семейства. Пчелите по нашите ширини следват твърдо сезоните и още от късна есен изпадат в покой. Жизнените функции са сведени до минимум с една-единствена цел - колкото може по-малко да губят енергия и да не се амортизират. А сега заради продължаващото топло време са напълно объркани. Продължават да излитат от кошерите, да жужат и да се опитват да си събират храна от растенията, но заради дошлото време за покой са напълно зашеметени, разясни още пчеларят.

Според него по-късното заспиване може да наруши и рефлекса им за събуждане напролет. Което пък ще навреди на размножаването, тъй като събуждането започва със снасяне на първите яйца от пчелата майка. Освен това има опасност пчелните семейства да умрат от глад, ако през есента не са били зазимено с достатъчно и качествени хранителни запаси.

Последвайте канала на

Novini.bg
1564 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
уточнение

2015.11.19 | 17:48

1
ами и аз се стресирам като ме жилят ..ама на кой му пука
.

2015.11.19 | 17:48

2
Пчелите са по-важни от теб. И не жилят без нищо за разлика от осите. Хората сме пряко зависими от тях, има една провинция в Китай където са ги отровили и сега ръчно опрашват дървета за да преживяват.

Добави коментар

Водещи новини