СЗО обяви, че вирусът Зика е глобална опасност

  • 01 февруари 2016 21:22

  • 2155
  • 0
СЗО обяви, че вирусът Зика е глобална опасност
© Gettyimages

Световната здравна организация днес обяви, че вирусът Зика, пренасян от комари, е глобална опасност за общественото здраве, тъй като се свързва с хиляди родилни дефекти в Бразилия и се разпространява бързо, предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс.

Генералният директор на СЗО Маргарет Чан каза пред журналисти, че е необходим координиран международен отговор, но няма нужда от ограничения над пътуванията и търговията. Преценката за опасността от вируса Зика е направена от независима експертна комисия към СЗО, която е агенция на ООН, след критиките, че досега реакциите са колебливи. Комисията се състои от експерти по епидемиология, обществено здраве и инфекциозни болести от двете Америки, Европа, Азия и Африка.

Мнението на експертната комисия ще даде възможност за бързи международни действия и приоритетни изследвания, посочва Ройтерс.
В Бразилия има данни за около 4000 случая на микроцефалия - увреждане, при което децата се раждат с по-малки по размери мозъци. То се свързва с вируса Зика, но засега връзката не е напълно потвърдена. Бразилският министър на здравеопазването Марсело Кастро каза пред Ройтерс, че епидемията е по-опасна от очакваното, защото при 80 на сто от заразените хора не се проявяват симптоми. Общоамериканската здравна организация съобщи, че вирусът Зика се е разпространил в 24 държави и територии в двете Америки, добавя Ройтерс.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2155 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини