ВМРО вика министър Танев на изслушване в парламента

  • 27 януари 2016 12:09

  • 1438
  • 5
ВМРО вика министър Танев на изслушване в парламента
©

Новите учебни планове са в разрез с новия закон за образованието и управленската програма. Нов скандал гръмна броени часове, след като обществото беше скандализирано от поредния експеримент с българщината.

След преместването на „История славянобългарска“ в учебната програма, беше представена нова програма по история за VI клас. В проекта не се ползва „робство“ или „владичество“, а „османската власт“.

Говори се за „съжителство между традициите на християни и мюсюлмани“, „взаимни влияния между културите на християнството и исляма“ и т.н. ВМРО призовава министър Танев да спре промените. Танев трябва спешно да разясни логиката на постоянните експерименти с българските ученици. Става дума за последна тема по история в проекта за VI клас, която е озаглавена „Османската империя и българите (ХV-ХVІІ в.)“. В нея се включват подтемите „Държавност“, „Общество и всекидневен живот“, „Култура и културно наследство“ и „Религия“. Минимално е споменаването на съпротивителните действия на българите срещу османската власт. За сметка на това авторите настояват на определението „съжителство“ между българи и турци.

ВМРО вика министър Танев на изслушване в парламента група на „Патриотичен фронт“ на 28.01.2016 г. и счита, че трябва да бъдат дадени ясни отговори на проблемите с обучението по история, литература и география, които скандализираха българското общество.

Напомняме, че възпитанието в дух на патриотизъм по наше искане залегна в програмата за управление като приоритет и всички действия, които на практика са в разрез с това, могат да бъдат основание за оттегляне доверието към министъра. Наред с всичко друго „реформата“ ще доведе до „пропускане“ на средновековието като епоха от днешните шестокласници.

Накратко: освен антинационална, въпросната реформа е и некадърна. Същият е случаят с предмета „География и икономика“, от който „изчезва“ континентът Европа. В учебните планове по литература отпадат знакови произведения от български автори, формиращи националното ни самосъзнание. Това е само един от примерите за скандални и некомпетентни действия на МОН. Като цяло остава впечатлението, че се цели превръщане на българското училище в проводник на тезите на Сорос и неоосманистка Турция. Искаме да се надяваме, че е просто съвпадение фактът, че именно министър Танев възторжено представи книгата на турския премиер Давутоглу в България.

Предложените промени в учебните програми: 1. Водят до това, че завършващите основно образование няма да имат базисни познания по българска история и литература. 2. Те са незаконни, защото в чл. 5. ал. 1, т. 2 от образователния закон една от основните цели на предучилищното и училищното образование е „съхраняване и утвърждаване на българската национална идентичност“. 3. Не са мотивирани с методически съображения, а с очевидния стремеж да се подмени с политически цели историческата представа на българите чрез образованието. Зад гърба на историческата наука да се промени историята! Нужно е ръководството на МОН или да докаже способностите си да реши тези проблеми, или да си ходи.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1438 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2016.01.29 | 19:29

5
БРАВО!

2016.01.29 | 19:29

4
БЪЛГАРИЯ Е С ВАС

2016.01.29 | 19:29

3
ОСТАВКА на ТАНЕВ!

2016.01.29 | 19:28

2
Ако всичко това което слушаме и четем през последните дни за промените в учебните програми и особено по предметите литература и история е вярно то тези "специалисти" от МОН начело с Танев са за съд. Това е чисто престъпление срещу националната сигурност и не знам защо още Борисов си мълчи?!?!?! Виждали сме го да освобождава министри и за една грешна дума или крив поглед. Да не би да е съгласен че сме "съжителствали" мирно с турчолята.......?!?

2016.01.29 | 19:27

1
Най-накрая адекватна реакция! Българи, следете всичко това и бъдетр бдителни! Не може крадлива пасмина да стига до такива неподизирани нагли действия, а и да позволяваме да се подиграват с нас! Стига толкова писане и говорене!! Трябва да се даде край на тия криминогени да дерибействат с историята и живота ни! Повече няма да пиша, защото ми става гнус от тия продажни образователни субекти! Да бъдат проклети, бял ден да не видят!

Добави коментар

Водещи новини