Цели села и семейства се инвалидизират заради 300 – 500 лв. (видео)

  • 26 януари 2016 13:28

  • 6987
  • 3
Цели села и семейства се инвалидизират заради 300 – 500 лв. (видео)
© novini.bg

Асоциацията на индустриалния капитал в България и КНСБ седнаха на една маса, за да обсъдят проблемите на трудовия пазар, произтичащи от застаряващата работна сила, високото ниво на заболеваемост и инвалидизацията на работещите, както и експертизата на работоспособността и превенцията на здравето, предаде репортер на novini.bg.

Участие в дискусията взеха министъра на здравеопазването Петър МосковПетър Москов Д-р Петър Стефанов Москов е роден на 17 декември 1970 г. в София. Петър Москов завършва, Васил Велев, председател на УС на АИКБ, Пламен Донев, зам. – министър на труда и Ваньо Шарков, зам. – министър на здравеопазването.

Участниците обсъдиха втората стъпка в пенсионната реформа, която трябва да бъде направена през 2016 г., а именно инвалидните пенсии и усъвършенстване на капиталовите схеми.

Обединиха се от необходимостта при отпускане на инвалидна пенсия експертизата да бъде от две части – медицинска и трудова. Нужно е системата да бъде реформирана, но не да бъде заличавана, обясни Пламен Димитров, тъй като досега действащата система има устойчиви резултати.

Васил Велев представи данни, че в България има 2 млн. и 700 хил, осигурени лица и от тях 900 хил. получават инвалидни пенсии. Целта на реформата е да бъде прекъсната корупционната практика при отпускане на тези пенсии, тъй като знаем, че цели села и цели семейства се инвалидизират срещу 300 – 500 лв. Освен да бъде прекъсната корупционната схема, реформата цели и хората, които наистина имат нужда от такава пенсия да получат по-добри доходи.
Към този момент на територията на България функционират 72 ТЕЛК, а предвиждащите промени целят тяхното преструктуриране и в комисиите освен медицински лица да се включват и експерти от НОИ.

Последвайте канала на

Десислава Станева
6987 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2016.03.19 | 07:31

3
4ak sega li razbrahte vsi4ki romi sa s telk verno e
селото

2016.03.19 | 07:31

2
първо спрете ТЕЛК-овете на мангустите, чак тогава правете глупости ...........
ВАЖНО!

2016.02.01 | 09:31

1
Хора за нищо на света не ходете да работите на Елените обл. Бургас. На Елените не плащат, там ще бъдете нищожества и на всичкото отгоре ще работите без пари! Настаняват те в общежитие без никакви условия за живеене! Отношението е като към животни!

Добави коментар

Водещи новини