За ускоряване на реформите в ключови сектори настояват депутати от ДБГ

  • 25 януари 2016 14:48

  • 881
  • 1
За ускоряване на реформите в ключови сектори настояват депутати от ДБГ
© Булфото

За ускоряване на реформите в редица ключови сектори на страната настояват депутатите от ДБГ Димитър Танев и Димитър Шишков. На пресконференция в Пловдив те обявиха, че преговорите с коалиционния партньор ГЕРБ вървят добре.

Депутатите настояват от 1 април да започне да работи Националната здравна карта и паралелно с нея да влезе в сила и новата проектонаредба на Министерството на здравеопазването /МЗ/, съгласно която НЗОК ще сключва договори само с болници, имащи почти всички отделения. Димитър Шишков посочи, че лечебни заведения, които нямат например АГ-отделение или за детски болести ще останат назад и с тях ще се сключват договори, ако останат пари. Тази стратегия цели осигуряването на здравеопазване за хората, каза Шишков. Според него пълен абсурд е, че само в Пловдив има 46 болници, работещи с НЗОК, и конкретизира, че в града и в областта трябва да бъдат съкратени две хиляди болнични легла /хиляда "хирургични" и хиляда "вътрешни болести"/.

Според Димитър Танев е необходимо рязко ограничаване на фалшивите инвалидни пенсии, предаде БТА. Като аргумент той посочи, че през последните 10 години, парите за инвалидни пенсии са се повишили десет пъти /от 240 милиона са нараснали на 1,6 милиарда лева/. С новия закон за ТЕЛК ще бъде урегулирана тяхната дейност и няма да се допускат отново случаи на масовото напускане на лекари, както стана с ТЕЛК в Пловдив.

Депутатите се настояват за намаляване на тежестта и уеднаквяване на местните административни такси, определяни от всяка община.
На пресконференцията присъстваха и лидерите на ДБГ в Пловдив-град и в Пловдив-област - Савина Петкова и Делчо Бакърджиев.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
881 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.01.25 | 22:46

1
На краварите ,народ не им е необходим ,трябва им територия и слуги ,да ги обслужват !

Добави коментар

Водещи новини