Унгария е в готовност да издигне ограда по границата си с Румъния

  • 19 януари 2016 21:50

  • 2036
  • 1
Унгария е в готовност да издигне ограда по границата си с Румъния
© Gettyimages (архив)

Унгария е готова "още утре" да издигне ограда по границата си с Румъния, ако мигрантите се пренасочат към този маршрут, вместо да минават през Хърватия, заяви днес унгарският външен министър Петер Сиярто в интервю за Ройтерс, информира БТА.

Южните граници на Европа остават широко отворени за продължаващия наплив на стотици хиляди мигранти от Близкия изток и Африка, което поставят под съмнение бъдещето на Шенгенската система на отворени вътрешни граници в ЕС, каза Сиярто. Той отбеляза, че за спирането на потока от мигранти по морските граници на Гърция ще са нужни хиляди полицаи и войници от общи европейски сили. "Ако не беше трагично, щях да се смея, слушайки европейски представители да обясняват, че неколкостотин сътрудници на Фронтекс ще решат въпроса - случаят не е такъв", каза в интервюто министърът. "Ако Гърция не желае да участва в това решение, ще трябва да разговаряме с българите и македонците", добави той.

В петък Австрия обяви, че ще връща мигранти, които искат да преминат през Германия, вместо да поискат убежище там, което накара южната й съседка Словения да огласи подобна мярка, за да избегне риска от струпване на бежанци на границата си. Това може да направи Румъния предпочитан маршрут по-късно през годината. От Румъния мигрантите вероятно биха се опитвали да влязат в Унгария на път за Западна Европа.

Има огромна вероятност южната граница на Шенгенското пространство да стане като северната граница на Гърция (с България и Македония), каза Сиярто. Сходно виждане изказа днес и чешкият премиер Бохуслав Соботка, според когото ЕС трябва да разполага с резервна система за граничен контрол в случай, че миграцията не бъде овладяна в Турция и Гърция.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2036 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ВАЖНО!

2016.01.21 | 14:43

1
Хора за нищо на света не ходете да работите на Елените обл. Бургас. На Елените не плащат, там ще бъдете нищожества и на всичкото отгоре ще работите без пари! Настаняват те в общежитие без никакви условия за живеене! Отношението е като към животни!

Добави коментар

Водещи новини