Ракия за левче сее смърт

  • 30 декември 2015 06:33

  • 5724
  • 1
Ракия за левче сее смърт
© Булфото/Архив

Ракия за левче сее смърт в цялата страна. Опасната напитка, която само на мирис наподобява традиционния алкохол, у нас се произвежда в повечето населени места, особено където има по-бедно население, показа проверка на „Монитор“.

Технологията не е сложна. Ракията се произвежда от т.нар. дървен спирт, който съдържа предимно метилов алкохол. За набавянето му са необходими дървесни стърготини, отпадъци от плодове, сено и почти всичко останало, което може да ферментира и цената му е символична. За получаването на спирта цялата смеска се изварява в казан. Това обаче не може да стане в обикновен домашен казан. Необходимо е оборудване, което наподобява промишленото. Такова има в повечето по-големи села в страната. Според контролните органи у нас има регистрирани около 9 хиляди такива спиртоварни.

Последвайте канала на

5724 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.01.09 | 15:13

1
Аз затова си варя ракия сам и не ми се налага да купувам отрови. И по мое мнение, ако се намери куха кратуна, която да затвори казаните и спре варенето на домашна ракия, ще има много повече изтровени. На мен не ми пука, защото мога да варя и да не варя. Но по селата това е традиция и хората са свикнали да си варят ракия. Всъщност проблемът е при пиянките на които винаги съм се чудил. Предпочитат да купуват гадости, отколкото да вложат малко труд и минимални разходи и да си сварят сами пиячката и.... резултатът е налице.

Добави коментар

Водещи новини