2/3 са неграмотните жени в света

  • 27 май 2011 07:41

  • 869
  • 0
2/3 са неграмотните жени в света
©

Две трети от неграмотните хора по света са жени, предупреди генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, поставяйки в Париж началото на инициативата Световно партньорство в подкрепа на образованието на момичетата и жените, предаде АФП.

„По-малко от 40% от страните в света предоставят на момичетата и момчетата равен достъп до образованието. Жените представляват все още две трети от 796-те милиона неграмотни възрастни хора по света”, заяви Бокова.

На церемонията по обявяването на инициативата присъстваха генералният секретар на ООН Бан Ки-мун и американският държавен секретар Хилари Клинтън.

Световното партньорство в подкрепа на образованието на момичетата и на жените приобщава и частния сектор в борбата с неграмотността по света. Партньорството ще се съсредоточи върху две слаби места в системата за образованието на жените - средното образование и ограмотяването на възрастните, посочи Бокова. Тя обяви създаването на група на високо равнище, която ще запознае повече хора по света с проблемите, произтичащи от тези две слаби места.

Генералният секретар на ЮНЕСКО заяви, че образованието на жените и на момичетата е приоритет за нейната организация, както и неин личен приоритет.

Бан Ки-мун подчерта, че в световен мащаб момичетата по-често от момчетата не постъпват в начални училища. „После отделните хора, но и обществата и националните икономики плащат цената на тази неравнопоставеност”, заяви Бан.

Хилари Клинтън изрази мнение, че отварянето на вратите на образованието за жените и момичетата е не просто нещо добро, но и нещо интелигентно.

Последвайте канала на

869 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини