Засякоха повишена радиация в Европа

  • 11 ноември 2011 18:39

  • 1354
  • 1
Засякоха повишена радиация в Европа
©

Повишени нива на йод-131 бе засечен на територията на Европа.

Първи са алармирали чешките учени, които уведомили Международната агенция за атомна енергия (МАЕЕ). Базираната във Виена агенция научила за открити количества от радиоактивния изотоп и в Австрия и Унгария.

Според експертите става дума за много ниско равнище на радиоактивен йод и частиците не представляват опасност за общественото здраве. Агенцията за атомна енергия се опитва да определи източника, но не смята, че това е АЕЦ "Фукушима-1" в Япония.
 
Според специалистите хората, които пътуват със самолети за трансатлантически полети, са изложени на 40 хиляди пъти по-високо равнище на радиация от откритото в последните дни в Централна Европа.
 
Йод-131 е краткотраен радиоактивен изотоп, чийто период на полуразпад е само около осем дни. Той се отдели при аварията в японската АЕЦ "Фукушима-1", която бе причинена при разрушителното земетресение и предизвиканите от него вълни цунами в страната на 11 март. Освен ядрен инцидент, на теория източникът на открия радиоактивен изотоп може да е и завод за радиоактивни медицински материали.
 
Чешкият ядрен регулатор заяви, че източникът на радиоактивния йод със сигурност не е в страната, пише "Стандарт Нюз". Така той изключи възможността местната атомна електроцентрала в Темелин да е отделила откритите количества йод-131.
 
"Гамафонът в България е нормален, няма засечени следи от радиоактивния Йод-131", коментира председателят на Агенцията за ядрено регулиране Сергей Цочев. Според него засечените в Чехия количества от този изотоп са толкова малки, че може да се говори само за следи от Йод-131.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1354 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
бай Симо

2011.11.11 | 20:04

1
"Йод-131 е краткотраен радиоактивен изотоп, чийто период на полуразпад е само около осем дни." - привидно бързо , защото за осем дни се разпада половината количество, останалата половина след осем дни става четвъртина, след осем дни остава една осма ...и докато се разпадне цялото количество минава много повече време...

Добави коментар

Водещи новини