Американски сенатори призоваха Обама да не отменя санкциите срещу Иран

  • 18 декември 2015 07:25

  • 1486
  • 1
Американски сенатори призоваха Обама да не отменя санкциите срещу Иран
© gettyimages (архив)

Десетки американски сенатори се обърнаха към президента на САЩ Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият, за да обърнат внимание на неотдавнашното изстрелване на балистични ракети от Иран. Републиканските сенатори призоваха президента да не отменя санкциите срещу Техеран съгласно международните споразумения, съобщава БТА, цитирайки АФП.

25 сенатори републиканци и 21 от колегите им демократи писаха отделно на Обама вчера и предишния ден, за да осъдят с практически същите думи двете изстрелвания на балистични ракети, извършени от Техеран на 10 октомври и на 21 ноември в противоречие със санкциите на ООН. Във вторник експертите на ООН обявиха, че те нарушават резолюция 1929 от 2010 г. на Съвета за сигурност на ООН, с която се забранява на Техеран да извършва дейности, свързани с балистични ракети, които могат да носят ядрени оръжия.

"Неуспехът на вашата администрация да наложи твърди мерки след декларациите за твърдост е за Иран покана да продължи да нарушава задълженията си и да заплашва американците и нашите съюзници", пишат републиканците. "Призоваваме вашата администрация да не отменя санкциите срещу Иран, което би му донесло милиарди долари", добавят сенаторите. Международните споразумения предвиждат отмяна на санкциите догодина в замяна на ограничения върху иранската ядрена програма, припомня АФП.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1486 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
FM

2015.12.21 | 21:51

1
САЩ, сами си слагат примката на вратъ.

Добави коментар

Водещи новини