Първолаците ще учат буквите по нов начин

  • 17 декември 2015 15:39

  • 1607
  • 0
Първолаците ще учат буквите по нов начин
© Булфото

Първокласниците вече ще учат буквите по нов начин, съобщиха от Министерството на образованието.

Буквите ще бъдат разделени на три групи, като ще се дава възможност заедно с усвояването им децата да се въвеждат в процеса на четенето, каза Евгения Костадинова от просветното министерство.

"В момента първо изучават всички гласни и след това въвеждат съгласните. Това обаче не дава възможност те да се срещат с практически думи, преди да започнат да въвеждат съгласните. След като се събраха представители и на учителите, и на висши училища, и като стъпиха на един сериозен преглед на всички подходи на въвеждане на буквите във времето, никога не са изучавани като азбука, искам да обърна внимание, стигнаха до предложението да се въвежда групата на гласните с групата на някои от най-често срещаните съгласни, например м, н, р, л, комбинирано така, че да могат да правят думички, след което да въведат като втора група позициите беззвучни, звучки – т, д, с, з и така нататък. И като трета група да останат особените случаи на щ, ер малък и така нататък."

Първокласниците ще учат числата до сто, като ще събират и изваждат само десетици, каза министърът на образованието Тодор Танев: Примерно десет стотинки плюс 20 стотинки. Те работят със стотинки и трябва да ги познават тези неща.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1607 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини