В оградата по австрийската-словенската граница ще има "дупки"

  • 11 декември 2015 16:44

  • 1970
  • 1
В оградата по австрийската-словенската граница ще има "дупки"
© Getty Images/Guliver

Плановете на австрийското правителство да издигне ограда по границата си със Словения срещу бежанските потоци, може да бъдат осуетени. Те срещат съпротива от страна на шепа собственици на терени, които отказват съоръжението да минава през собствеността им, така че се примири, че в нея ще има "дупки" с обща дължина от няколкостотин метра, съобщи Франс прес.

"Ако по различни причини някои собственици имат резерви, това е тяхно право", коментира днес говорител на австрийския вътрешен министър Йохана Микъл-Лайтнер, цитирана от БТА. Липсата на ограда на места ще се компенсира от "технически средства за наблюдение" и подсилена охрана, обясни той.

Отворите в оградата с дължина 3,7 км между двете страни от Шенгенското пространство може да достигнат общо 800 м. Първоначално вътрешното министерство искаше да изгради ограда от 25 км, но бе принудено да промени плановете си заради недоволството в управляващата коалиция на Австрийската народна партия (АНП) със социалдемократите. Сред нежелаещите ограда собственици или управители на терени около граничния пункт Шпилфелд има лозари, природозащитни организации и бивш общински съветник от АНП в град Грац.

Изграждането на металната ограда с височина около 2,5 м., без бодлива тел, започна в понеделник и ще завърши до края на годината.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1970 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ддд

2015.12.13 | 12:54

1
1/3 ще е отворена , хихи , смисъл никакъв , пари на вятъра /

Добави коментар

Водещи новини