Нов вид хартия складира електричество

  • 10 декември 2015 17:23

  • 1725
  • 0
Нов вид хартия складира електричество
© Linkoping University

Нов вид хартия има забележителната способност да съхранява енергия подобно на суперкондензатор, пише Discovery News. Изобретението на изследователи от Университета Линшьопинг в Швеция има потенциала да обърне нова страница в развитието на възобновяемата енергия, пише "Фокус".

Т.нар. “електрическа хартия” е направена от целулозни влакна, обработени с вода под високо налягане до разграждането им на нишки с диаметър 20 нанометра. След това нишките се покриват с електрически зареден полимер и от тях се изработват кръгли листове.

Всеки лист - с диаметър 15 сантиметра и дебелина няколко десети от милиметъра, има капацитет за складиране на енергия, подобен на този на достъпните на пазара суперкондензатори. Материалът може да се презарежда стотици пъти, като всяко зареждане отнема само няколко секунди. Хартията е водоустойчива, не съдържа опасни химикали или материали, а наред с това е здрава.

Учените са я разработили в партньорство с Кралския технологичен институт, Датския технологичен университет и Университета на Кентъки. В момента електрическата хартия държи четири световни рекорда - най-висок заряд и капацитивно съпротивление за органичен материал, най-висок измерен електрически ток в органичен проводник, най-висок капацитет при едновременно провеждане на йони и електрони и най-висока активна динамична проводимост на един електрод спрямо друг в транзистор. Резултатите са публикувани в журнала Advanced Science. Следващата стъпка е създаването на метод за масово производство на електрическата хартия.

Последвайте канала на

Novini.bg
1725 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини