Очаква се нова вълна от безработни

  • 10 ноември 2011 19:22

  • 1964
  • 0
Очаква се нова вълна от безработни
©

Нова вълна от безработни ще залее бюрата по труда заради очакваните съкращения в железниците и администрацията.

Ще стигнат ли парите на НОИ и социалното министерство за обезщетения и помощи провери бТВ.

Очаква се в железниците да бъдат съкратени около 2 000 души. Преди дни финансовият министър заяви, че трябва да си отиде и 15% от общинската администрация или това са около 5 200 души. Чуха се идеи и за преструктуриране на Държавния резерв, където работят 600 души. Най-вероятно, част от тях също ще се разделят с работното си място. Ако трябва да обобщим, около 7 300 души ще се запишат в бюрата по труда.

Александър Стойчев е сред хората, които могат да попаднат в списъка със съкращенията в железницата. Има 16 години стаж в системата, срещу които в момента получава 600 лева заплата. Признава, че няма представа с какво би се захванал, ако попадне в списъка със съкратените.

От Агенция по заетостта уверяват, че бюрата по труда имат капацитета да поемат новата вълна безработни, както от железниците, така и от администрацията.

"На всеки се прави индивидуален план за действие - посочват му се всички възможности, които предоставяме за включване в заетост и обучение", обясни Зина Андреева от Агенцията по заетостта.

Има обявени свободни работни места, за които могат да кандидатстват железничари и чиновници, уверяват от агенцията. В сферата административни и спомагателни дейности са обявени 2 800 свободни позиции. В транспорт, складиране и пощи те са 250. В техника и технологии има свободни 300 работни места.

Освен това съкратените могат да се включат и в специални обучителни курсове, за да се преквалифицират. Има програми, по които ще им бъде осигурена заетост поне за една година, или пък ще им се помогне с пари, за да започнат собствен бизнес. Дотогава обаче новите безработни ще разчитат на обезщетения всеки месец.

"За съжаление, в момента има два свята - свят на управляващите, за които всичко е розово и прекрасно, а България има един много добър бюджет, и реалният свят на хората, където бедността и мизерията се разрастват", коментира председателят на социалната комисия в НС Драгомир Стойнев.

Ако приемем, че новата вълна безработни ще получават обезщетение половин година, това означава около 16 млн. лева допълнителен разход. В бюджета на НОИ за догодина са заложени 20 млн. повече, т.е. никой друг не трябва да остава без работа.

Има вероятност много от хората, които ще останат без работа, да попаднат в графата „социално слаби”, т.е. ще имат право на социални помощи. За догодина, парите за тези помощи са с около 3-4 млн. повече.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1964 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини