Административните служители плашат с протести

  • 10 ноември 2011 16:26

  • 1122
  • 2
Административните служители плашат с протести
©

От Синдиката на административните служители към КТ "Подкрепа" предупредиха, че са готови за протести ако управляващите наложат новия модел на заплащане от догодина.

Според председателя на структурата Ефтим Боюклиев, чрез предложения механизъм за изчисляване на доходите, отпадането на плащанията за прослужено време и допълнителното материално стимулиране заплатите може да намалеят драстично.

"Още в началото е казано, че заплатата ще има два основни компонента - 70 % основно възнаграждение и 30 % допълнително. По-внимателно четене навътре в наредбата излиза, че не основното, а допълнителното възнаграждение, което не е сигурно, ще бъде 70 %."

Според синдикатите има риск заплатата в държавната администрация да падне с 30 %, информира БНР.

"В тази наредба се предлага да пада класа на хората за прослужено време. Хората по гишетата вземат средна брутна заплата 350-400 лева."

В отговор на въпрос дали планират ответни действия Боюклиев заяви: "Всичко ще зависи от датата 15, когато господин Дянков ще се опита да наложи в тристранния съвет влизането в сила на тази наредба. Ако на 15 ноември силово Дянков реши да въведе тая система, ние ще трябва да излезем на улицата."

КНСБ също не приема предложените промени за определяне на заплатата на държавните служители. Според синдиката има сериозни противоречия с други действащи документи и кодекса на труда.

На днешното заседание на работната група към Тристранния съвет, повечето представители на работодателските и синдикалните организации не са одобрили промените.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1122 2

Коментари 2

Добави коментар
Az

2011.11.16 | 08:50

2
Има разни шефове и шефки в МЗ , дето взимат 40 хил. лв. заплата ! От тях да резнат а не от бедните ! Тези герб съвсме се изпонасраха и вотри мандат през крив макарон !
фффф

2011.11.16 | 08:50

1
КАкво са виновни ГЕРБ? Че искат да въведат един съвсем модерен и използван в развитите общества модел на заплащен? Навсякъде се плаща за резултати, а не за престой на работно място. Но проблемът е, че от администрацията не са свикнали на работа. Те не гледат на възможността да изработят повече от сегашното си възнаграждание, а се страхуват, че мързелът ми ще бъде справедливо оценен!

Добави коментар

Водещи новини