Откриха 43-я Софийски международен панаир на книгата (галерия)

  • 08 декември 2015 14:04

  • 1911
  • 0
Откриха 43-я Софийски международен панаир на книгата (галерия)
© Булфото

За София 2015 г. беше година на книгата - с много различни и интересни инициативи и с много нови придобивки. Това каза кметът на столицата Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска при откриването на Софийския международен панаир на книгата в НДК.

 

Панаирът ще продължи до 13 декември съвместно с третото издание на Софийския международен литературен фестивал, който е посветен на Иберийския полуостров. Организатор на събитията е Асоциация "Българска книга", а домакин НДК.

Фандъкова посочи, че в последните години се стимулира четенето по различен начин. Много важно е, че се прави фестивал на четенето. Според нея това е начин да се стимулират особено младите хора да четат.

В панаира участват над 200 български и чужди издателства, посочи председателят на АБК Веселин Тодоров.

Вицепрезидентът на Федерацията на европейските книгопроизводители Енрике Мота отбеляза, че защита на авторските права и намаляване на ДДС върху книгите увеличават възможността за писане и за културно многообразие, защото се дава възможност на авторите да пишат отново, на издателите да издават и на читателите да имат нови книги.

Книгата е източник за вдъхновение на всяко поколение, а силата и въздействието й градят общочовешки ценности, се посочва в поздравлението на министъра на културата Вежди Рашидов, прочетено от заместник-министъра Боил Банов.

Заместник-министърът на образованието Ваня Кастрева посочи, че Панаирът на книгата е сред големите приоритети на Министерството, защото без четенето не можем да говорим за създаването на нашите деца като грамотни, успешни и можещи личности.

Посланикът на Испания Хосе Луис Тапиа Висенте отбеляза, че Испания е много горда, защото представя на фестивала 10 испански автори, които до голяма степен отразяват многообразието на испанската литература.

Посланикът на Португалия Луиш Фераш покани българите да присъстват на събитията от литературния фестивал, за да опознаят литературата от Иберийския полуостров.

Испанският писател Хосе Карлос Сомоса отбеляза, че книгите са като хората - няма значение на какъв език са написани и какво казват, важното е да ги опознаваме, да ги отворим и да навлезем в света им и да им позволим те да навлязат в нашия свят, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1911 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини