ООН призова страните членки да предоставят 20,1 милиарда долара за подпомагане на 87 милиона души

  • 07 декември 2015 16:32

  • 1147
  • 0
ООН призова страните членки да предоставят 20,1 милиарда долара за подпомагане на 87 милиона души
© Getty Images/Guliver

ООН призова днес страните членки да предоставят 20,1 милиарда долара за подпомагането на 87 милиона души от 37 страни по света през следващата година, предадоха световните агенции. Заместник-генералният секретар на световната организация Стивън о'Брайън поясни, че това е апелът за най-голяма сума, отправян досега от ООН.

Преди десетина години световната организация е искала от страните членки пет пъти по-малко пари, направи сравнение той. Страданията по света достигнаха невиждано равнище само за едно поколение. Конфликтите и бедствията поставиха милиони деца, жени и мъже по света в ситуация, при която трябва да се борят за своето оцеляване. Тези хора се нуждаят отчаяно от помощ, каза О'Брайън, който отговаря за хуманитарните въпроси и за координацията на действията при възникване на извънредни ситуации, изискващи предоставяне на спешна помощ.

С парите, които иска ООН от страните членки, организацията планира да откликне на 27 кризи, засягащи общо 37 държави. Основните кризи са тези в Сирия, Ирак, Йемен и Южен Судан, за които ще бъдат предназначени най-много помощи.

Последвайте канала на

1147 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини