Пряко договаряне с 9 банки по кредита за НЕК

  • 07 декември 2015 13:26

  • 1474
  • 0
Пряко договаряне с 9 банки по кредита за НЕК
©

С девет банки ще има пряко договаряне за намиране на заема, нужен на НЕК да покрие задълженията си към двете американски централи в енергийния комплекс "Марица-изток".

Това коментира пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка ПетковаТеменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г. Магистър по.

От 25 световни банки, към които е отправена покана за пряко договаряне, девет банки са потвърдили и подписали споразумение за конфиденциалност по отношение на водените преговори, коментира Петкова, цитирана от БТА.

В момента се съставя график за преговорите. От банките се очаква предоставянето на оферта, като окончателно е изяснено, че няма да се предоставя държавна гаранция за искания кредит до 650 млн. евро.

"Много се надявам процедурата да бъде успешна и да може да се осигури този ресурс, който да ни даде възможност "да се отпуши" по някакъв начин системата и да влезе свеж ресурс", коментира енергийният министър. От средствата 325 млн. лева веднага ще отидат към "Мини Марица-изток", тъй като двете американски централи им дължат тези средства.

Вече са проведени разговори с една от двете американски централи - "Ей И Ес", и е постигната договореност крайният срок за погасяване на задълженията на НЕК да бъде удължен до 26 февруари 2016 г. С другата централа -"Контур глобал", в момента се осъществяват преговори. С изплащането на задълженията на НЕК към американските ТЕЦ, ще влезе в сила и подписаното споразумение за намаляване на таксата за разполагаемост, която НЕК им плаща. В годишен план това ще спести на НЕК 97 млн. лева.

Във връзка с предложението на БСК за изваждане на замразените активи на АЕЦ "Белене" в отделно държавно дружество, министър Петкова изрази мнение, че докато няма решение на арбитражния съд по делото за централата, не е добре да се коментира. Тя изрази очакване решението да е факт до средата на 2016 г.

От днес започват експертни разговори по получения вече междинен доклад от Световната банка по модела за предстоящата либерализация на електроенергийния пазар. Банката препоръчва преходен период за битовите потребители. Трябва да се намеси и МТСП с модел, предназначен за защита на енергийно бедните, коментира тя. Българската независима енергийна борса ще започне тестова работа на 11 декември, като първоначално ще тръгне с количества ток от АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица-изток" 2, посочи министър Петкова.

Последвайте канала на

1474 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини