Започна обсъждането на Бюджет 2012

  • 09 ноември 2011 20:17

  • 1101
  • 1
Започна обсъждането на Бюджет 2012
© Булфото

Седем парламентарни комисии започнаха обсъжданията по Бюджет 2012.

Седмица преди гласуването на държавните пари за следващата година, депутатите и отляво, и отдясно дадоха сигнал, че ще кажат мощно "не" на най-важния финансов закон, макар кабинетът да намали парите за силови министерства и да пренасочи над 60 милиона към образование, здравеопазване и култура.

Синята коалиция, БСП и ДПС поотделно ще кажат три пъти "не" на Бюджет 2012 - веднъж на разходите на правителството, заложени в държавния бюджет, втори път - на планираните приходи и разходи на Здравната каса, трети пъти - на бюджета за осигуряването.

Днес комисиите в парламента формално приеха внесения от кабинета бюджет.

Дискусията по същество ще започне утре, с ожесточени дебати в комисиите по бюджет и финанси и по икономическа политика, информира бТВ.

Часове преди голямото говорене в парламента финансовият министър трябваше спешно да отговори и на ултиматума на зърнопроизводителите. Те настояват в бюджета да вземат допълнителни 230 милиона лева субсидии, иначе ще излязат на национален протест с трактори.

"Надявам се, че са достатъчно разумни да не стачкуват и да блокират страната. Ако обаче тръгнат да го правят, ние сме в процес на бюджетна процедура и тези пари, които сега им се дават, ще ги пренасоча към други сектори. Например животновъдите съм убеден, че ще бъдат много радостни, ако получат тези пари. И това ще е възможно. Ще съм първият, който ще го предложи", заяви Симеон ДянковСимеон Дянков Симеон Денчев Дянков е роден на 13 юли 1970 г. в София. Завършил е езиковата гимназия в Ловеч. Учи.

Кабинетът е решен от догодина да въведе и нова система за заплащане на държавните служители. Те вече няма да получават допълнителния процент към заплатата си за всяка година прослужено време и стаж. Вместо тази добавка кабинетът щял да им повиши основната заплата.

Отсега е ясно, че предстои драматично обсъждане на бюджета, макар че изходът от гласуването като че ли изглежда предрешен.

ГЕРБ едва ли ще има проблем със събирането на депутатски гласове в подкрепа на бюджета, тъй като партията разполага със 117 депутати. "За" Бюджет 2012 се очаква да гласуват независимите народни представители от РЗС. Яне ЯневЯне Янев Яне Георгиев Янев е роден на 22 април 1971 г. в Сандански.   Завършил е математическа гимназия, обеща подкрепата си за управляващите само ден след първия тур на изборите. Така ГЕРБ ще събере със сигурност повече от необходимите 121 гласа за бюджета.

Всички останали обаче ще бъдат против- БСП, ДПС, най-вероятно "Атака" и със сигурност Синята коалиция.

Но дори и пълната мобилизация на опозицията не може да им донесе повече от 105 гласа против бюджета.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1101 1

Коментари 1

Добави коментар
kinesiotapebg.eu

2011.11.10 | 00:00

1
Кинезио лентата – революция в света на спортната медицина!Научете как сами да поставите и изрежете кинезио лентата на www.kinesiotapebg.eu

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини