Черният шоколад предпазва артериите ни от увреждане

  • 23 ноември 2015 14:51

  • 2077
  • 1
Черният шоколад предпазва артериите ни от увреждане
©

Изследователи откриха на какво точно се дължи ползата от богатия на какао шоколад. Учени от университета на Луизиана в САЩ открили, че ползата от черния шоколад за сърдечносъдовата система се определя от начина, по който чревни бактерии ферментират какаовите фибри, съобщи "Дейли мейл".

Бифидобактериите и млечнокиселите бактерии разграждат шоколада и произвеждат съединения, които действат като естествeно противовъзпалително средство.

То от своя страна навлиза в кръвта и предпазва артериите от увреждане. Какаото съдържа полифеноли, които са антиоксиданти, например – катехин и епикатехин, а в него има и малко фибри.

И двата компонента са трудносмилаеми, но лесно се обработват от добрите бактерии в дебелото черво. Черният шоколад съдържа повече какао и с него процесът е по-изявен. Комбинирането на какаото с пробиотици, които стимулират бактериалния растеж, също засилва процеса. За черния шоколад също се твърди, че успешно бори стреса.

Последвайте канала на

Нора Виткова
2077 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.11.24 | 12:34

1
За здравето на сърцето пиѝте... домашно червено вино, за здравето на белите дробове пиѝте... домашно бяло вино

Добави коментар

Водещи новини