Фалшив лимец заплашва здравето ни

  • 23 ноември 2015 09:49

  • 5160
  • 1
Фалшив лимец заплашва здравето ни
©

Измамници са започнали да фалшифицират изключително модерния напоследък като здравословна храна лимец. В търговските вериги вече има пакети, които се предлагат като брашно или зърно от лимец, а всъщност съдържат друг вид пшеница, известна у нас като динкел или спелта. Тя е много по-евтина и с голямо съдържание на глутен и може да застраши здравето на хората, чувствителни към него.

За това предупреди Елена Славчева, която от 5 години отглежда лимец и много добре разпознава продукта, пише "Телеграф". Цената за килограм брашно от лимец върви средно около 4,80-5 лв. Въпросната спелта, която също се продава в пакети, струва 2,50 лв. за килограм. Като я маскират като лимец, обаче търговците й вземат двойна цена.

"С това фалшифициране на лимеца се вкарва в заблуда клиентът, тъй като не се посочва истинското съдържание на глутен", разкриват производители. По думите им все повече хора у нас са чувствителни към глутена и затова четат подробно етикетите. Той се съдържа от 0,01% до около 2% в лимеца и до 36% в спелтата. Когато обаче последната се продава за лимец, хората чувствителни към глутен, без да знаят, консумират повече от него и това може да доведе до сериозни здравословни проблеми.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
5160 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
FM

2015.11.30 | 13:51

1
Като се хване някой който продава един продукт за друг и с невярно съдържание на етикета. Прилага се формулата 3 в 1 , Съд- разстрел и гробища.

Добави коментар

Водещи новини