Експерт: Антракс, туларемия и чума са в арсенала на биотерористите

  • 22 ноември 2015 08:35

  • 4263
  • 1
Експерт: Антракс, туларемия и чума са в арсенала на биотерористите
©

"Ислямска държава" може да използва бактериологично оръжие с цел да всее паника. Това каза в предаването "Събуди се" по Нова телевизия директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Дано това е само заплаха, но трябва да се има предвид, че терористи вече употребиха такова оръжие. В случая с обгазяването на метрото в Токио беше направен опит да се разпространят и спори на антракс, за щастие, неуспешен, посочи той.

По думите му в арсенала на биотерористите влизат опасните зарази антракс, туларемия, вариола, белодробна чума.

Много е важно да се опази от зараза питейната вода. У нас трябва да има подготвени хора, които да реагират на биологична и бактериологична заплаха. В момента такива хора има, но броят им е на критичния минимум, заяви проф. Кантарджиев.

Според него целта на биотероризма е повече всяване на страх, отколкото това масово да умират заразени хора. За да осъществят биоатаки, терористите трябва да имат подготвени учени и лаборатория, това не може да стане в мазе, подчерта експертът.

Все още няма циркулация на грипни вируси у нас. В момента циркулират парагрипни вируси и риновируси при деца, каза още проф. Тодор Кантарджиев.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
4263 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.02.17 | 03:25

1
еми кво праийм със заразените говеда всички съселяни занят че туркистанците прес странджа и няма контрол няма обвинения пратиха барети на времето да ги острелват докога туркистански произвол рболовни кораби отбиват рибата стрелят по делфините нарушават държавната граница системно еми то нееаме флот верно а произвола продължава с години о нашите пуйки заспали у пърлъментъ нито дума по проблема

Добави коментар

Водещи новини