Цветан Цветков: Открихме нередности при финансирането на партиите

  • 20 ноември 2015 17:49

  • 2135
  • 0
Цветан Цветков: Открихме нередности при финансирането на партиите
©

Банковият надзор не е бил достатъчно ефективен. Той не е имал способността да разкрива пропуски на кредитни институции, както и да ги отстранява. Правилата, които е имало не са отговаряли на съвременните изисквания за банков надзор. Това призна шефът на Сметната палата Цветан Цветков в предаването Лице в лице" по БТВ.

Дали това е било преднамерено, има други компетентни органи, които ще кажат, добави той. "Приоритет на Сметната палата е да се контролират одитните органи и финансовите институции в страната. След 12 месеца ще проверим дали БНБ е предприела нужните мерки по наши препоръки за подобряване на работата си".

На въпрос за открити нарушения в усвояването на еврофондове, Цветан Цветков каза: " Това категорично не е вярно. Истината е, че вчера имахме срещи с председателя на Европейската сметна палата, който ни увери, че България през последните две години е пример за коректно усвояване на евросредства. Не са констатирани сериозни нередности и слабости. Очертава се една трайна тенденция, че органите, които се занимават с контрол на усвояването на средства си вършат работата", категоричен е Цветков.

"Одитираме и партиите", увери шефът на Сметната палата. "Ние сме орган, който извършва документален контрол. Други са органите, които контролират друг вид плащания". Той призна, че има случаи на нарушения, но отказа да ги посочи, преди да е изтекъл законовия срок за това, а и преди докладът да е готов.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2135 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини