Варуфакис: Ципрас нямаше алтернатива на споразумението с Тройката

  • 19 ноември 2015 17:43

  • 1491
  • 0
Варуфакис: Ципрас нямаше алтернатива на споразумението с Тройката
© gettyimages

Гръцкият премиер Алексис ЦипрасАлексис ЦипрасАлексис Ципрас – гръцки политик и премиер на страната от януари 2015 г. Ципрас е роден на 28 юли нямаше друг път освен да подпише споразумението с Тройката, каза бившият финансов министър на Атина - Янис Варуфакис, предаде РИА Новости.

Икономистът заяви, че договорът между неговата страна и представителите на Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд (Тройката) не е полезен за Гърция. "Сроковете и условията гарантират провал. Тогава защо обаче гръцкият министър-председател сложи парафа си под документа?", попита Варуфакис и отговори: Ципрас бе поставен пред дилемата или за Гърция идва бързата смърт и излизането на Гърция от Европейския съюз или да одобри споразумението с международните кредитори.

Варуфакис обясни и причините за излизането си от първия кабинет на Ципрас. "Ние имахме непреодолими различия с премиера относно срокове и значението на спасителната програма", обяви той. "Думите на Ципрас за излизане от ЕС бяха плашене на гаргите", каза още бившият първи ковчежник.

Малко след референдума през 2015 г. на който над 60% от гърците казаха „Не“ на реформите, искани от международните кредитори, гръцкият премиер подписа споразумение с Тройката за трети пакет помощ в размер на 86 млрд. евро. Атина се задължи да проведе още реформи, като намали разходите в бюджета и увеличи данъците.

Днес един депутат от управляващата лява коалиция СИРИЗА хвърли оставка. Гаврил Сакеларидис гласува вчера срещу приемането на новите мерки. С оттеглянетона законодателя, заради натиск от страна на премиера, правителството на СИРИЗА и националистите Независими гърци имат 155 гласа в 300-местния парламент.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1491 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини