Полша няма да приема мигранти, Чехия иска затваряне на границите

  • 14 ноември 2015 15:30

  • 2940
  • 7
Полша няма да приема мигранти, Чехия иска затваряне на границите
©

Полша не може да приеме мигранти според квотите на ЕС след вчерашните атаки в Париж, заяви днес бъдещият полски министър по европейските въпроси Конрад Шимански, цитиран от Ройтерс и ТАСС.

В коментар, публикуван от местен новинарски портал, Шимански отбелязва, че встъпващото правителство не е съгласно с ангажимента на Полша да приеме дела си от преселването на имигрантите в ЕС и сега "изправени пред трагичните актове в Париж, не виждаме политически възможности да изпълним (това)".

В отделно интервю за полското радио РМФ ФМ той каза следното: "Решението (на Съвета на ЕС) важи за всички страни от ЕС, но е много трудно да си представим прилагането му днес".

Шимански поема поста от понеделник, когато ще положи клетва новото от правителството, сформирано от победителя на изборите миналия месец - партията Право и справедливост (ПиС). Друг от новите министри - на външните работи Витолд Вашчиковски, заяви в интервю за същото радио, че Полша ще подходи предпазливо към въпроса с приемането на бежанци и няма да допусне хора, представляващи заплаха за страната.

Първият вицепремиер на Чехия и председател на популисткото движение АНО ("Действие на недоволните граждани 2011") Андрей Бабиш пък призова да се затворят границите на Шенгенското пространство. "Европа е в състояние на война с тероризма. Настъпи ситуация, когато най-накрая сме длъжни да вземе конкретни мерки. Мисля, че ще се случи това, за което постоянно настоявам - затваряне на шенгенските граници", посочи полският вицепремиер.

"Ужасно е, че осем злодеи са способни да извършат терористичен акт с такива мащаби. Европа трябва в крайна сметка да започне да действа. Европейските политици винаги само коментират случващото се и нищо не предприемат", подчерта Бабиш, цитиран от ТАСС.

Последвайте канала на

Нора Виткова
2940 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
пена

2015.11.15 | 03:01

7
Крайно време е всички граници на държавите в Европа да се затворят за мигранти,взимайте пример от Полша!!!

2015.11.15 | 02:01

6
Ние ако си затвориме границата ще се напълним с такива хахахах

2015.11.15 | 02:01

5
Ако продължаваме да внасяме мюсюлмани отивам да живея в Полша, а като започне гражданската война в България се връщам да ги трепя.
gost

2015.11.15 | 02:01

4
Poliacite imat politici,koito misliat i za naroda si,a naschite politici,kakvo schte praviat?Schte loviat riba v matna voda,kakto vinagi schte kradat.
aaaaaaaaa

2015.11.15 | 02:00

3
ВЕЛИКИ са поляците! Живи и здрави да са!!!
Az

2015.11.15 | 02:00

2
КЪСНО Е. КУТИЯТА НА ПАНДОРА, КОЯТО МЕРКЕЛ ОТВОРИ, РАЗПРОСТРАНЯВА ЗАРАЗАТА СИ БЪРЗО. ТАКА, ЧЕ ПО-ЛОШОТО ПРЕДСТОИ. ТЪПИ ЗАПАДНЯЦИ. НЕ ТРЯБВА ДА СЕ РЪКОВОДИМ ПО ТЕХНИТЕ СЛАБИ ЕКСПЕРТИ ПО ИСЛЯМА И КОНФЛИКТНИТЕ РАЙОНИ. ТОВА Е ПЪРВОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА НАПРАВЯТ НАШИТЕ УПРАВНИЦИ. ВИНАГИ ПОЗНАВАМ.

2015.11.14 | 23:07

1
А сещаш ли се защо всички мигранти искат да живеят при тъпите западни европейци а не искат да идат при добрите спасители на изток.

Добави коментар

Водещи новини