Инфекциозните заболявания водят до слепота

  • 13 ноември 2015 07:32

  • 2500
  • 0
Инфекциозните заболявания водят до слепота
©

За съжаление все повече хора в световен мащаб развиват проблеми със зрението, някои от които завършват с пълната му загуба. Сред причините за подобно състояние се нареждат редица инфекциозни заболявания и паразитни такива. Според някои проучвания, слепотата често върви ръка за ръка с друго заболяване, като например епилепсия, церебрална парализа, аутизъм.

Пример е заболяването на Роблес (онхоцеркозата или т. нар. "речна" слепота). Това състояние е провокирано от инфекция с паразитния червей Onchocerca volvulus. Разпространението се случва чрез ухапване от черна муха. Смята се, че онхоцеркозата се нарежда на второ място след трахомата (инфекциозно заболяване на очите, причинено от бактерията Chlamydia trachomatis), като инфекциозен причинител. Симптомите тук се изразяват чрез възли под кожата, силен сърбеж и други.

Интересното е, че заболяването попада в списъка на пренебрегваните от СЗО, а връзката между червея и очните заболявания се прави от Родолфо Роблес през 1915 г. Сред най-често срещаните инфекциозни причини за слепота в развитите страни спада и херпес симплекс. Освен това виновник за развитието на очни инфекции има и зъбният абсцес. Иначе казано, дадени състояния в устната кухина определено не са за пренебрегване.

Инфекции с великия имитатор - сифилиса и гонореята, също водят до състояние на слепота, особено когато са в напреднал стадий. Не бива да забравяме, че нелекуваните сексуално предавани болести, особено при жените, неминуемо се прехвърлят и върху неродените им деца. Поради тази причина понякога те се появяват на бял свят незрящи.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2500 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини