Битовите потребители излизат на свободния пазар на ток през пролетта

  • 12 ноември 2015 17:13

  • 1543
  • 2
Битовите потребители излизат на свободния пазар на ток през пролетта
© gettyimages

Очаква се битовите потребители да излязат на свободния пазар на ток през пролетта, стана ясно от коментарите на министъра на енергетиката Теменужка ПетковаТеменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г. Магистър по пред журналисти, след участие в съвместно заседание на парламентарните комисии по енергетика и за наблюдение на дейността на ДКЕВР.

В отговор на въпрос дали от 1 април битовите потребители ще могат да избират доставчика на ток, министърът каза "Трудно е да се каже отсега дали ще бъде 1 април, дали ще бъде 1 май, но при всички случаи ще има междинен период". По думите й отлагането на възможността за смяна на доставчика на ток за битовите потребители е консултирана и с представители на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/, които са на същото мнение. Ще има период, който да даде възможност на битовите потребители да се информират и адаптират, това е добро и разумно решение по отношение на пълната либерализация, нямаме необходимост от сътресения в сектора, коментира още тя. За целта ще започне разяснителна кампания в страната.

Плавното преминаване към пълна либерализация на електроенергийния пазар у нас е препоръчано на Министерството на енергетиката и от Световната банка. Банката трябва да предложи най-добрия модел за либерализация на българския електроенергиен пазар. Неин междинен доклад трябваше да бъде представен до средата на ноември, но ще е готов до края на месеца, отбеляза Петкова.
Запитана за междусистемната газова връзка с Гърция Теменужка ПетковаТеменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г. Магистър по каза, че утре предстои среща на акционерите в съвместното дружество. Нека да видим какво финално ще се договарят и вече ще се насрочи дата за подписването на окончателното инвестиционно решение, каза Петкова.

До две-три седмици се очаква конкретен резултат от прякото договаряне между БЕХ и всяка една от банките, заявили интерес към осигуряване на заем , с който да се погасят задълженията в енергийния сектор у нас, коментира министър Петкова. По думите й условието, което банките поставят е да се даде държавна гаранция. Оттук нататък ще имаме ангажимент в преговорите с тях да искаме осигуряване на ресурс без държавна гаранция, тъй като тя не е поставяна като условие в процедурата на БЕХ, коментира още министърът.

Последвайте канала на

БТА
1543 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2015.11.21 | 17:37

2
Тока събори БОКО 1 !Следва продължение........
Наблюдател

2015.11.21 | 17:35

1
Жална ни майка!Ще трябва да повторим упражнението от преди 2 години.

Добави коментар

Водещи новини