Искат ново обсъждане за Бургас - Александруполис

  • 08 ноември 2011 12:54

  • 1636
  • 0
Искат ново обсъждане за Бургас - Александруполис
©

Положителната оценка, която Министерството на околната среда и водите даде за качеството на документацията по ОВОС на петролопровода "Бургас-Александуполис", не е положителна оценка за самия проект, заяви пред БНТ кметът на Бургас Димитър Николов.

Решението на екоминистерството стана повод за ново напрежение в Бургас и общините край залива. Преди три години след референдум местните хора категорично отхвърлиха предложението претоварването на петрола да се извършва в открито море и да се пренася през природния парк Странджа.

От всички общини, през които евентуално ще премине тръбата по проекта, най-засегнат е Бургас, защото се намира в средата на залива, заяви кметът Николов. Той поясни, че предстои ново обсъждане с партньорите от БАН, с която община Бургас има договор по проекта "Бургас-Александруполис", а докладът ще стои в дирекция "Екология" в общината поне месец, за да може не само заинтересованите организации, но и всеки гражданин да се запознае с него преди обществените обсъждания срещу рисковете.

"Спирането на проекта става - по смисъла на закона - стъпка по стъпка, с конкретни аргументи и факти, така че Висшият екологичен експертен съвет да се съобрази с конкретните аргументи на жителите на Бургас и да не дава ход на бъдещото строителство на този петролопровод", категоричен бе Николов.

"Ще се съберем всички комитети, които сме против проекта "Бургас-Александруполис" и от всички градове в рамките на големия залив и ще координираме общите действия - вероятно пак ще минем към неподчинения. Имаме законово право да проведем втори референдум", каза екологът Манук Манукян.

"Не само за втори референдум, аз мога да кажа, че ние сме готови на всичко - до последно да се борим, за да предотвратим екокатастрофа", заяви бургаският кмет и допълни, че ако обстоятелствата наложат, може да се стигне и до искане за национален референдум.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1636 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини