Плевнелиев след КСНС: Най-непосредствената опасност за България е нова бежанска вълна (видео)

  • 10 ноември 2015 14:55

  • 3319
  • 14
Плевнелиев след КСНС: Най-непосредствената опасност за България е нова бежанска вълна (видео)
© Булфото

С пълен консенсус може да се поздравим за днешните решения. Единствено партия "Атака" имаше малко по-различно мнение по някои въпроси. КСНС обсъди геостратегическите промени в Европа и света.

Това каза президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното след края на продължилото повече от 5 часа заседание на Консултативния съвет по национална сигурност. През последните години сме свидетели на фундаментални промени в Европа и света в областта на сигурността. Наблюдаваме експанзия на тероризма. Дългосрочен негативен ефект оказва ислямския радикализъм. Бежанските кризи и миграции могат да доведат до хуманитарни кризи. Войните в Близкия Изток доведоха до силен миграниционен натиск към Европа, чиято външна граница е България. Недостатъчна ефективна е и шенгенската система за контрол, каза още президентът. МВР е разработило и прилага необходимите мерки за предотвратяване на нелегалното преминаване на чужденци през границата. Сега трябва да работим за възможно най-качественото прилагане на тези мерки. Трябва да има трайно решаване на опасността от миграционната криза. Трябва да се борим с трафика на хора, разкри Плевнелиев.

Има и още опасности. Най-непосредствена е една бъдеща бежанска вълна от и към България. Редица европейски граждани се бият на страната на ислямистите и после привнасят техните идеи в държавите си. Членовете на КСНС забелязват и още един конфликт, този в Украйна. Той предизвиква допълнителни притеснения. Тези кризи се допълват и от липсата на независими енергийни източници. Ние сме зависими изцяло от един газов доставчик. Констатираме, че страната ни не може да се справи с кибер заплахите. Фактът, че най-голямата кибер атака беше направена в дена на изборите и референдума показва, че това беше атака срещу обществеността. Само чрез връзките с нашите партньори от ЕС и НАТО ще се справим с тези проблеми. КСНС прецени, че в краткосрочен план всички изброени заплахи ще продължат да съществуват, обясни президентът.

КСНС реши: Министерски съвет да предложи мерки за оптимизиране на всички структури в областта на "Сигурността". МС трябва да вземе евентуални мерки за предстояща голяма бежанска вълна. Най-важното е да бъдат предпазени ефективно българските граници. МС трябва да подготви и да внесе в НС мерки за борба с кибер престъпленията. Трябва да използваме максимално всички чуждестранни партньори, за да водим тази борба. Българските институции и политическите партии трябва да работят единно за разширяване на зоната на сигурност в Европа, като това ще стане с приемането на държавите от Западните Балкани в ЕС. Трябва да работим за стабилизиране на страните, в които има конфликти. Необходимо е повишаване на нивото на сигурност, завърши Плевнелиев.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3319 14

Свързани новини

Коментари 14

Добави коментар

2015.11.11 | 09:18

14
Няма да бягаме!Ще стоим тук!Тук съм се раждал,тук ще живея!Ти като искаш бягай на майка си в оная работа!

2015.11.11 | 09:18

13
Тоя може да е кмет на немско село и да обяснява на съселяните си какво е искала да каже , кака му, Ангела . Не е достоен да е президент на българите .

2015.11.11 | 09:18

12
То що са на снимката ,ове са педерасти !
FM

2015.11.11 | 09:18

11
Ц,ц,ц, големи, тежки думи.
BLACKSAILOR

2015.11.11 | 09:17

10
Кой снимал пак това лайно?
БОЙКО КУРВО

2015.11.10 | 21:22

9
DOLU GERB, OSTAVKA I DOJIVOTEN ZATVOR ZA TIQ IZRODI
БОЙКО КУРВО

2015.11.10 | 21:22

8
GERB KURVIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII
Рони

2015.11.10 | 20:37

7
А като вземем и факта, че некадърното правителство иска да ощети МВР, няма да има и кой да ни пази....положението става страшно...

2015.11.10 | 20:37

6
С нетърпение чакам следващите президентски избори ,а се и надявам да има поне един МЪЖ , за кандидат президент ! Не мога да го уважавам тоя братовчед на меките китки от Брюксел ! Нищо българско не виждам в този лакей ! Лигльо за президент ! Бойко що не прибереш сополанкото ! Кандидатите за президенти да преминават през лекарски комисии ,голи и наведени ! После да се кандидатират ! Педали и лигльовци не може да ни управляват !

2015.11.10 | 20:36

5
....ако до тоя се изправи Васил Левски , със сигурност единият от двамата ще се оттегли на вилата си в Гърция. ПОЗНАЙТЕ КОЙ ? БРЮКСЕЛСКИ ЛИЗАЧ .

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини