Отмениха брифинга на Вселенския патриарх Вартоломей

  • 09 ноември 2015 20:58

  • 3423
  • 3
Отмениха брифинга на Вселенския патриарх Вартоломей
© Булфото

Вселенският патриарх Вартоломей сега се върна от среща с българския патриарх Неофит и със Светия синод, и след цялата му тежка програма в днешния ден брифингът на Вселенския патриарх няма да се състои. Това каза пред журналисти в гранд-хотел "София" архимандрит Дионисий от Светия синод.

За 18.00 часа днес беше насрочен брифинг на Вселенския патриарх Вартоломей в столичния гранд-хотел "София" за български и чуждестранни медии.

На журналистите беше раздаден призив от името на православния български народ до Негово Всесветейшество Вартоломей, в който се призовава "Българската патриаршия да бъде върната на полагащото й се пето място в диптихите на предстоящия Всеправославен събор, който възнамерявате да свикате през 2016 г. и за който православният български народ молитвено Ви подкрепя". Призивът е озаглавен "Върнете достойното място на Българската патриаршия" и е от над 250 учени, интелектуалци и общественици. Първа в подписката се е подписала проф. Климентина Иванова - известен учен старобългарист. В подписката са се включили също академиците Васил Гюзелев и Георги Марков, 28 професори, 32-ма доценти и 16 доктори на науките. Сред тях преобладават историците, но има също и богослови, медици и икономисти.

В призива се посочва, че за съжаление, сега Българската патриаршия в диптихите на поместните православни църкви фигурира едва на последно място в списъка на патриаршиите. Инициаторите на подписката заявиха, че са имали намерение да я връчат на Вселенския патриарх Вартоломей на предварително обявения за тази вечер негов брифинг.

Последвайте канала на

БТА
3423 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
ДДД

2015.11.12 | 22:36

3
Заради историческата истина трябва да се знае, че ние траките-българите сме първите християни в Европа. Не гърците. Друг е въпроса с т.н.\"православие\". То се организира в църква през 381г. в Константинопол в противовес на българо-тракийското, арианско християнство. В средата на 4-ти век българите приемат предложения от сина намизиеца-българин Константен Велики,император Констанций, Сирмиумски \"полуариански\" символ на вярата,като компромис за помирение между християните в империята. От създаването си Константинополското \"православие\" се бори против българите и тяхната доминация в империята. В тази борба се обединяват представителите на останалите над 50 народа в нея, срещу най-големия и богатия народ - българите. Както и сега.
До ДДД

2015.11.11 | 20:20

2
Заради историческата истина трябва да се знае, че ти и всички останали, които вярвате в религиите сте абсолютно кръгли завършени идиоти. Един е Зевс и Тор е неговия пророк. В името на Дионис и Один и светия Посейдон. Амин.
mr Dudu

2015.11.10 | 14:07

1
Прав е ДДД ,точно така е.Учените историци ,които са подкрепили подписката ,правят една малка крачка към своето покаяние пред българския народ ,защото досега ни втълпяваха една лъжеистория...

Добави коментар

Водещи новини