Промените в Закона за социалното подпомагане приети на първо четене

  • 06 ноември 2015 09:59

  • 1410
  • 0
Промените в Закона за социалното подпомагане приети на първо четене
© Булфото

Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за социалното подпомагане, внесени от Министерски съвет.

125 народни представители участваха в гласуването, от които 104 бяха "за", а 21 - "въздържали се".

В доклада на Комисията по труда, социалната и демографската политика се посочва, че основната цел на законопроекта е прецизиране на законовата уредба в областта на социалните услуги.

Промените предвиждат облекчаване на процедурите за вписване в регистъра на доставчиците на социални услуги и за тяхното лицензиране. Регламентира се обменът на информация по служебен път между Държавната агенция за закрила на детето и Агенцията за социално подпомагане.

Предлага се въвеждането на тригодишен срок на валидност на издадените удостоверения за предоставяне на социални услуги. Целта на промяната е да се съгласуват режимите на лицензиране и регистрация, както и по-добра защита на правата на потребителите при ползването на социални услуги, предоставяни от частни доставчици.

С цел подобряване на събираемостта на таксите за социални услуги, които са делегирана от държавата дейност, се предвижда това да се извършва от съответната община, на чиято територия се реализира услугата.

Регламентира се и безплатността на социалните услуги за децата. Въвежда се условие за прекратяване на предоставянето на социална услуга, ако лицето, което я ползва, не е плащало в срок по-дълъг от три месеца.

Максимум до три години ще е срокът за настаняване в специализирани институции за деца, хора с трайни увреждания и лица, поставени под пълно запрещение. Целта е да не се допуска трайно институционализиране, а периодично да се търсят възможности за реинтеграция и живот в общността.

Последвайте канала на

1410 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини