НС забрани промяна на фасадата на жилищните сгради

  • 06 ноември 2015 10:19

  • 6347
  • 1
НС забрани промяна на фасадата на жилищните сгради
© Булфото (архив)

Да бъдат забранени всички дейности, които нарушават целостта, архитектурния вид, носимоспособността, устойчивостта на строителната конструкция, пожарната безопасност или безопасното ползване на сгради, решиха депутатите с промени в Закона за етажната собственост.

Рестрикцията ще важи занапред, вносител е Министерският съвет.

С други текстове се въвеждат допълнителни задължения за собствениците да поддържат сградата в техническо състояние, според изискванията на Закона за устройство на територията, и да осигуряват безопасната експлоатация на всички съоръжения и инсталации.

Промените дават и нови права на общото събрание да приема решение за възлагане съставянето на технически паспорт на сградата, както и да определи шестмесечен срок, в който нововъзникнала етажна собственост да избира управителен съвет /управител/.

Депутатите предвидиха и възможност правомощията на УС и на сдружението на собствениците или част от тях да се възлагат на юридически лица за срок две години.

При промяна на собствеността върху самостоятелен обект членството в сдружението ще може да се прехвърля на новия собственик, като за задълженията към сдружението, станали изискуеми преди промяната на собствеността, отговаря старият стопанин.

Парламентът предвиди и възможност за кореспонденция по електронна поща, когато е налична такава, и за получаване на съобщения чрез адрес в страната, като той може да бъде различен от настоящия или постоянния.

Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт не е съгласен собствениците на жилища да бъдат задължавани да се снабдяват с т.нар. конструктивни удостоверения, които, по думите му, струват няколко десетки хиляди лева в зависимост от квадратурата и кубатурата на апартамента. Това, обясни депутатът, ще постави голяма част от хората в положение на предварителна задлъжнялост.

Байрактаров е и срещу правото на УС да сключва договор от името на етажната собственост с оператори на топлоенергия, защото в крайна сметка фактурите за топлото отиват при отделните семейства, а не при управителя, и така се нарушава правото на избор на потребителя. Това са частно-правни отношения, подчерта още представителят на ПФ.

От левицата се обявиха против решенията на УС да се гласуват с 50 плюс един, което, по думите на Манол Генов, лишава голяма част от собствениците да имат право на глас.

Няма как 100 процента от живеещите в болка да приемат решения, например за саниране, за това какво трябва да се случи в сградата, отговори Рамадан Аталай от ДПС.

Последвайте канала на

6347 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Ivo

2015.11.07 | 10:34

1
Поредната идиотщина! България се разпада, а тези търтеи се чудят с какви ли не още тежести и простотии да задължат обикновения човек. Ама ние сме си виновни че ги траем. В други страни, та даже и в Румъния след такова предложение народа ще е пред "народното" събрание, а ние за пореден път се нядаваме да се спасяваме поединично.Тъп народ.

Добави коментар

Водещи новини