Западната преса: Поставена от ИД бомба е най-вероятната причина за катастрофата на руския самолет

  • 05 ноември 2015 09:27

  • 1805
  • 1
Западната преса: Поставена от ИД бомба е най-вероятната причина за катастрофата на руския самолет
© Getty Images/Guliver

Източник от разузнаването на САЩ е заявил, че поставена от "Ислямска държава" бомба е най-вероятната причина за катастрофата на руския самолет в Египет, пише днес британският в. "Индипендънт", предава БТА.

Изданието цитира изявление на американски представител, който подчертава, че ако това се докаже, руската реакция вероятно ще бъде остра и ще включва използването на военна сила. Ако подозренията се докажат, те ще поставят сигурността на въздушния транспорт пред сериозно изпитание, предупреждава в. "Индипендънт". Това ще окаже сериозен ефект върху гражданската авиация, напомняйки за предишни нападения, включително свалянето на самолета на "Пан Ам" над Локърби от либийски агент, подчертава изданието. Епохата на щателните проверки на багажа, променила пътуванията за цяло поколение пасажери, започна веднага след атентатите, извършени с четири отвлечени пътнически самолета на 11 септември в САЩ, припомня изданието.

Съобщението на британския премиер Дейвид Камерън за спиране на полетите от Шарм ел Шейх е най-мащабното действие на правителствен лидер, подсказващо че катастрофата на руския самолет, при която загинаха 224 души, може да се дължи на терористичен атентат, пише в. "Ню Йорк таймс". Първоначалният оглед на записа от пътуването показва, че той прекъсва рязко. Това подкрепя теорията за експлозия във въздуха, подчертава американското издание, позоваващо се на запознат с разследването европейски представител.

Цитирани от в. "Ню Йорк таймс" служители в американското разузнаване, отбранителни и контратерористични структури обаче подчертават, че засега е прекалено рано да се правят окончателни заключения. В известен смисъл "Ислямска държава" обаче вече спечели обществената дискусия, защото достатъчно хора подозират, че групировката стои зад катастрофата, а за "Ислямска държава", която води пропагандна война, обективната реалност няма значение, смята Шади Хамид, изследовател в Института Брукингс, цитиран от в. "Ню Йорк таймс".

Необичайното решение на британското правителство показва опасения за пробив в сигурността на летището в Шарм ел Шейх, смята Стивън Райт, експерт по авиацията в университета на британския град Лийдс, цитиран от в. "Вашингтон пост". Вероятно има опасения, че служител на летището е помогнал за поставянето на бомба на самолета на "Метроджет". "Ако се е случило веднъж, може да стане и отново", подчертава експертът, цитиран от влиятелното издание, което припомня, че компанията отхвърли още в понеделник възможността за грешка на пилота или техническа неизправност.

Представители на американската администрация многократно са предупреждавали Русия, че продължаващата близо месец руска военна кампания в Сирия, която продължава да обтяга отношенията между Вашингтон и Москва, ще изложи Русия на опасността от ответни терористични атаки, припомня в. "Вашингтон таймс". Ако се докаже, че катастрофата в събота се дължи на терористичен акт и че "Ислямска държава" носи отговорност, Египет може да се изкуши да привлече Русия за съюзник в кампанията си, целяща да ограничи разпространението на екстремистката група на Синайския полуостров, отбелязва изданието. Не е ясно обаче доколко Москва ще има желание да разшири сирийската си кампания и до Северна Африка, добавя изданието, което припомня, че както Русия, така и Египет засега отхвърлят теориите за терористична намеса. Кайро се опасява особено от възможния ефект върху важната за страната туристическа индустрия и върху курорта Шарм ел Шейх, отбелязва в. "Вашингтон таймс".

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1805 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.11.11 | 13:25

1
американците плашат с терор

Добави коментар

Водещи новини