Полицаи на протест в цялата страна, скандират "боклуци" пред парламента (обновена+видео+га

  • 03 ноември 2015 15:13

  • 17916
  • 89
Полицаи на протест в цялата страна, скандират "боклуци" пред парламента (обновена+видео+га
© Булфото

Стотици служители на МВР се събраха пред Министерството на финансите, където по-рано днес имаше среща на министрите на финансите и на вътрешните работи, и на полицейски синдикати, които обсъдиха готвените промени в бюджета на МВР за следващата година.

Някои от събралите се полицаи носят жилетки на синдикалната федерация на служителите в МВР.

Те блокираха улиците "Раковски" и "Славянска" в частта й пред финансовото министерство. В района се образуваха огромни задръствания. Движението е затворено между улиците "Гурко" и "Цар Освободител".

На мястото дойдоха няколко полицейски патрулки. Пристигнаха също така главният секретар на МВР Георги КостовГеорги Костов Георги Костов е роден през 1967 г. в град Хасково. Той е завършил Висш технически университет в, както и министърът на вътрешните работи Румяна БъчвароваРумяна Бъчварова Румяна Бъчварова е родена на 13 март 1959 г. в град Шипка. Завършила Софийския университет "Св.. Двамата влязоха на среща с финансовия министър Владислав ГорановВладислав Горанов Владислав Иванов Горанов е министър на финансите. Роден е на 30 април 1977 г. През 1999 г. завършва.

Главният секретар на МВР Георги КостовГеорги Костов Георги Костов е роден през 1967 г. в град Хасково. Той е завършил Висш технически университет в проведе разговор със своите колеги. От него стана ясно, че диалогът между ръководството на МВР, служителите, синдикатите и финансовото министерство ще продължи и утре. След разговора Костов се оттегли, като съобщи, че утре в 8.30 ч. при премиера Бойко Борисов ще се проведе среща с участието на министъра на вътрешните работи и министъра на финансите, предаде репортер на Novini.bg.

Главният секретар каза, че е разговарял с премиера Борисов, който му е казал, че исканията на полицаите към момента не стоят на дневен ред. Той обясни, че е професионален ръководител на МВР, а не "господар на чувствата" и че всеки един рапорт на напуснал служител е притеснителен.

След разговора с главния секретар на МВР част от събралите се служители на вътрешното министерство се oтправиха на шествие по улица "Раковски", друга част тях тръгна към сградата на Народното събрание. По-късно едната част от протестиращите обгради сградата на Министерството на финансите.

Минавайки покрай парламента, другата група полицаи скандираха "боклуци" и "мишоци". След това протестиращите се насочиха към кръстовището на булевардите "Васил Левски" и "Цар Освободител", където също движението бе спряно. Пропускат се само линейки.

На мястото дойдоха главният секретар на МВР Георги КостовГеорги Костов Георги Костов е роден през 1967 г. в град Хасково. Той е завършил Висш технически университет в заедно с шефа на СДВР Младен Маринов.

Костов призова полицаите да се оттеглят. Това не e начинът, заяви той, при което служител на СДВР каза, че носи с гордост униформата си и че не е на улицата на протест заради 20-те заплати накуп, а заради това, че "с един бюджет се променят закони и служителите са поставени пред свършен факт".

Разбирам ви, но това, което правите е цирк, отговори главсекът на МВР. Не е цирк, аз се боря за прехраната на моето семейство, подчерта служителят на СДВР. С протеста настройвате обществото срещу МВР и наливате вода в мелницата на тези, които не ни харесват, обърна се Костов към протестиращите служители на вътрешното министерство.

Малко след 17.30 ч. към блокадата на кръстовището при Софийския университет "Св. Климент Охридски" се присъединиха и протестиращите служители на МВР, които бяха останали пред финансовото министерство. Недоволните полицаи блокираха и кръстовището на Орлов мост. Блокирани бяха общо 10 ключови кръстовища в София. За демонстрацията в столицата няма разрешение от общината.

Малко преди 19.30 ч. протестиращите полицаи освободиха пл. "Орлов мост" и се отправиха в посока Ректората на СУ „Св. Климент Охридски”. Там те ще отново се съберат с останалата час протестиращи, които до момента не пропускаха движението на автомобили по бул. „Васил Левски”. Движението по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” в двете посоки вече е пуснато.

Около 20.30 ч., след близо пет часа приключи протестът на служителите на МВР в София и движението при кръстовището на булевардите "Васил Левски" и "Цар Освободител".

Недоволни служители на вътрешното министерство блокираха днес АМ "Тракия", проходите Шипка, Хаинбоаз и Маказа.

Служители на Областната дирекция на МВР - Хасково, блокираха в 17.15 часа движението по автомагистрала "Марица" за около 20 минути. Те протестираха срещу подготвяните промени в проектозакона за държавния бюджет за следващата година.
Полицаи и пожарникари от Хасково и Димитровград, които се включиха в протеста, изразиха недоволството си от предвиденото намаляване на социалните придобивки на служителите. Те са решени да протестират всеки ден, докато исканията им не бъдат изпълнени. Мнозина от тях заявиха, че са готови да напуснат системата на МВР, ако промените бъдат приети.

Около стотина полицаи в Бургас излязоха тази вечер на протест в подкрепа на колегите си от цялата страна. Те се събраха пред Областната дирекция на МВР около 18.00 часа, а малко след това блокираха за кратко движението на автомобили по една от главните артерии в града - булевард "Христо Ботев". Сред полицаите бе и директорът на Областната дирекция комисар Калоян Калоянов. За БТА той каза, че не може да остане безучастен и безразличен към проблемите на служителите. Той добави, че очаква отговорите на поставените от тях въпроси да станат ясни утре. Що се отнася до рапортите за напускане, според комисар Калоянов за последните три дни те са около десетина. Недоволството на полицаите бе провокирано от предвидените промени в проектобюджета, които ще ги ощетят откъм социални придобивки, намаляването на заплати след пенсиониране, добавките за прослужено време и други.

Полицаи блокираха тази вечер пътя между Перник и София в двете посоки в района на пернишкото село Драгичево. Образува се колона от пътуващи, особено от столицата към Перник. Движението се пропуска периодично.

Десетки полицаи, надзиратели от затвора във Враца и служители на Съдебна охрана блокираха за половин час международния път Е 79 между Мездра и Враца, предаде БНР. Към протеста се присъединиха и полицаи от Монтана. По шосето се образува близо километър опашка от ТИР-ове и леки автомобили. Служителите на реда обясниха, че са взели спонатнно решение за блокадата и официално ще протестират в сряда вечер.

Полицаи от Кърджали блокираха за час основния път за Гърция през прохода Маказа. Те спряха движението на входа на града, в резултат на което се образува над двукилометрова колона от чакащи автомобили. В протеста се включиха около 200 служители от всички сектори на Областната полиция. Подкрепиха ги работещи в централата на спешния телефон 112. Полицаите пристигнаха с личните си автомобили, като преди това преминаха в автопоход по централните улици. Председателят на полицейския синдикат Павел Павлов заяви, че исканията ще бъдат отстоявани докрай. Хората трябва да разберат, че работим за тях. Имаме майки, бащи, роднини. Работим за тях и ще продължим да работим, добави той.

Протестът на полицаите продължава и в сряда с блокада на най-натовареното кръстовище. Не е изключено да спре работа и граничният пункт Маказа.

Между 100 и 150 полицаи – униформени и цивилни блокираха за 20 минути възловото кръстовище на булевардите „Цар Симеон Велики“ и „Патриарх Евтимий“ в Стара Загора. Протестното им шествие започна и завърши пред сградата на областната управа в града. Служителите на МВР заявиха, че очакват солидарност от обществото, но старозагорците, които чакаха търпеливо в блокираните си автомобили, не заявиха подкрепата си. Заместник-областният управител Маноил Манев покани представители на протестиращите на разговор в областната администрация, но подобна среща не се състоя.

Русенските полицаи излязоха на протест и затвориха кръговото кръстовище пред сградата на Областната дирекция на полицията в центъра на града. Това създаде задръстване в пиковия час.

Над 500 служители от всички РПУ към Областната дирекция на МВР в Пловдив излязоха на спонтанен протест заради готвените промени в системата. Те блокираха за повече от час и половина кръстовището на булевардите "Цар Борис Трети Обединител" и "Шести септември" до Духовната семинария. Директорът Христо Разсолков слезе за кратко сред подчинените си и заяви, че след като толкова хора са на улицата, очевидно искат промяна. Той благодари на служителите си, че са свършили професионалните си задължения и протестират след края на работния ден. По-рано днес Иво Тодоров от Синдиката на служителите на МВР в Пловдив съобщи, че над 500 служители на пловдивската дирекция вече са подали 150 рапорта за напускане. Протестиращите готвят подобна блокада и в сряда.

Близо сто служители на МВР от Велико Търново протестираха след работа пред сградата на Районното полицейско управление в града. Юри Александров от УС на Синдиката на служителите в МВР нарече проявата "културно присъствие" и заяви, че реално на мястото са около 90% от служителите на ОД на МВР в града. Той обърна внимание, че служителите на реда са с различни униформи, защото нямат нови от 4 години. Засега не са планирали блокиране на пътища, но имат готовност да предприемат и такива мерки, за да бъдат чути.

В Бургас над 200 полицаи, огнеборци и служители на затвора блокираха за повече половин час основния бул. "Христо Ботев". Огромни опашки от чакащи коли се образуваха в двете посоки на пътя. Протестиращите казаха, че системата е обезкървена, оплакаха се от командироването из цялата страна, което оставя областния град без защита. В сряда те смятат да блокират движението по ул. "Индустриална"

Полицаи от Габрово ще протестират утре, като блокират движението през прохода Шипка в 18 часа, каза за БНР Николай Ников, председател на местната синдикална организация на служителите в МВР. Той уточни, че няма информация негови колеги да са протестирали на прохода Шипка днес, както беше обявено в медиите.

Протестна готовност са заявили и служителите на МВР в Благоевград. В сряда около обяд те ще се съберат пред областната дирекция на ведомството, като не изключват и по-радикални мерки с блокиране на основни пътни артерии. Служители на "Гранична полиция" в Гоце Делчев са разлепили около гробищния парк символични некролози, на които пише „ МВР умря“. Над 100 рапорта с искане за пенсиониране са подали служители на ведомството в област Благоевград, съобщава още Националното радио.

Служители от различни подразделения на варненската полиция блокираха тази вечер Аспаруховия мост, съобщава "Петел". По този начин те показват своята съпричастност с техните колеги от цялата страна, които също протестираха в няколко големи града на България днес.

В неделя, 8 ноември, служителите на МВР подготвят национален протест.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
17916 89

Свързани новини

Коментари 89

Добави коментар
mi 6

2015.11.05 | 00:15

89
На тези наши политици не им трябва армия,нито полиция,нито лекари .Трябва им земята за хотели,еврофондове за крадене , народ за цигари и наркотици,и магистрали за хвалби.България изостава тотално от всякаква надежда за по добър живот.
FM

2015.11.05 | 00:15

88
Вярно е, че са боклуци, но всичко идва от ЕС. За (ВАС) пари няма да има, но за Маймуните и всички пришълци, ще има. Вярно е, също това, че България (люлката на цивилизацията). Всичките Маймуни и всякаква друга паплач, да ги съберат, тука, в Бг то, а ние Българите да отидем в чужденеция, и така да бъдем, заличени от Историята на света. Тогава няма да има (Турско робство), няма да има България (Изобщо). Това са триковете на Соросоидите, а нашите цървули ги изпълняват, безпрекусловно.
nikei

2015.11.05 | 00:15

87
Днес полицаите,утре другите и така един по един ще ни очистят всички.Едни ще емигрират други ще умрат без пенсии и без лекарства.На младежта се предлагат наркотици,алкохол и цигари без бандерол.После,след като са изпълнили поръчката да ликвидират православието у нас славно ще се саморазпуснат политическите партии , а вождовете на славния български народ ще са пак на евросубсидии.

2015.11.05 | 00:14

86
еничари..........милиционери
гошо

2015.11.05 | 00:14

85
Боклуци да викат "боклуци"!!!

2015.11.05 | 00:14

84
Ще вдигнат шум и тиквата като се заеме с проблема ще им остават привилегиите. Така овчия народ пак ще види колко е велика тази тиква.

2015.11.05 | 00:14

83
Това са еничарите на социализма.
КОЙ КОЙ ЗАПЛОДИ ДОЛНАТА МАСТИЯ гаджева АНАЛНООО

2015.11.05 | 00:14

82
А КАКВО ПРЕСТАПЛЕНИЕ СА РАЗКРИЛИ А НИТО ЕДНО ДАЖЕ НЕ ЗНАЯТ ОТ КОГО Е КОПЕЛЕТО НА ЯЛОВИЯ ПЕРХЕДРОЛ воленуглу хихихихихихихихихихихихихихихихихи

2015.11.05 | 00:14

81
това го има само у нас, боклук да вика на боклука боклук!

2015.11.05 | 00:14

80
Ако има масови напускания аз съм готов да стана доброволец. С теб сме Бойко.. Режи до кръв. Тази ченгеджийница ни докара до тук.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини