Трансплантираните искат лекарствата им да се плащат по специални правила

  • 07 ноември 2011 13:35

  • 747
  • 0
Трансплантираните искат лекарствата им да се плащат по специални правила
© Булфото

Лекарствата за трансплантирани пациенти да се плащат по специални правила, настояват от Асоциацията на оперираните и трансплантираните.

Здравното министерство подготвя нова наредба, която да регулира лекарствения пазар у нас. Пациентите с трансплантации настояват за техните медикаменти да бъдат вписани в специални условия за реимбурсиране от НЗОК, предаде БНР. Причината е, че при действащия в момента регламент касата плаща на сто процента само най-евтиния препарат от група. Така трансплантираните са принудени или да се лекуват с евтини генерични медикаменти, или да доплащат много пари. Според специалистите по трансплантология обаче, поддържащото лечение след трансплантация трябва да се определя съобразно прецизни медицински критерии, а не според цената на лекарството.

Очаква се новата наредба за регулация на цените на лекарствата, условие за включване в позитивния списък и дейността на комисията по реимбурсиране да стане факт до края на тази година и да влезе в сила от първи януари на 2011 година.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
747 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини