Имигранти и наркомани крадат на поразия в Брюксел

  • 07 ноември 2011 11:45

  • 918
  • 0
Имигранти и наркомани крадат на поразия в Брюксел
© gettyimages

Уличната престъпност в Брюксел се е увеличила драстично за последната година, като основните виновници за това са незаконни имигранти и наркомани, пише в. "Морхен".

Изданието се позовава на данни от местната полиция. Статистиката отчита ръст на кражбите от автомобили, случаите на кражби на дамски чанти, както и кражбите, при които се използва насилие. В информацията се отбелязва, че средно на ден от началото на годината в Брюксел се регистрират по 26 кражби от превозни средства, 13 кражби на вещи и девет кражби с употребата на насилие.

Полицията е установила, че голяма част от извършителите на тези престъпления имат криминално досие в своята родина, както и че основната част от тях са от Алжир. Местните власти обмислят да ограничат проблема по два начина - с информиране на чужденците за задълженията им по време на техния престой в Белгия, както и с повишаване на контрола при уреждането на статута на престой на имигрантите.
Вестник "Либр Белжик" публикува днес подробна информация за работата на Центъра за документация и изследвания, който издирва и обработва данни за 120 страни по света, от които най-често пристигат имигрантите в Белгия. В информацията се посочва, че методите на работа на центъра са се променили значително в последните години с навлизането на интернет, като в миналото се е налагала дълга класическа кореспонденция с властите в съответните държави и европейските дипломатически представителства там, изрязване и лепене в класьори на публикации в печата, съхраняване на хиляди папки. Днес търсенето и обменът на данни най-често се извършват по електронна поща и в сайтове, чиято достоверност е проверена.
Центърът осигурява информация за властите, които разглеждат молбите на имигрантите, търсещи убежище в Белгия. Служители в този център уточняват, че преди години е бил отбелязан наплив от имигранти от Конго, по-късно най-многобройни са били молбите от Мавритания, а наскоро се е повишил интересът от граждани на Гвинея. В тази информационна структура работят около 40 специалисти, като всеки от тях е разпределен по региони. При търсенето и синтеза на информация те използват включително медийни публикации, социални мрежи и блогове.
На основата на получената информация се изработват и постоянно се осъвременяват въпросниците, с които работят структурите, заети с предоставянето на убежище. Интервютата с потенциалните нови законни имигранти в Белгия се основават тъкмо на тези въпросници, в които се съдържат и правилните отговори. Специалистите от центъра имат задълбочена представа за актуалните проблеми в конкретните страни - например за правата на хомосексуалистите в Мавритания или за ситуацията със сигурността в Афганистан.

Последвайте канала на

БТА
918 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини